Skönt häng i svävande trädkoja

Tänk dig att du paddlar kajak ut till en ö. Och sedan somnar du i ett svävande tält med utsikt över både havet och stjärnorna. I Gryts skärgård har du chansen att sova i tree tent – och ge dig själv en natt du aldrig glömmer.

Vad? Ostkusten kajak
Var? Kustcamp Ekön i Gryt

Kajaken klyver vattenytan som gnistrar av den skinande solen. Bara några kilometer bort från Ostkusten kajaks ”högkvarter” ligger Gloön. Det är dit vi styr. Vi följer med Christian Swanson, ägare av Ostkusten kajak, hans son Tim och sommarjobbaren Amanda ut för att sätta upp ett tree tent, ett slags tält som man fäster med långa linor i trädstammarna, på ön. Om några timmar kommer nämligen två personer som ska sova svävandes under stjärnorna i natt.

– I vanliga fall ger vi besökarna instruktioner och de sätter upp tälten själva. Det tar bara tio minuter, även om man inte gjort det förut. Men nu ville vi visa er hur det går till, säger Christian.

Han startade Ostkusten kajak 2010 och erbjuder sedan några år tillbaka kajakpaddling med övernattning i tree tent. Det ger en minst sagt svävande upplevelse. Christian och Amanda hjälps åt att fästa linorna i trädstammarna och strax är tältet faktiskt klart att sova i.

– Tree tent har blivit väldigt populärt de senaste åren. Det är mycket bekvämare än att sova i ett tält som står på marken. Som en hängmatta som formar sig efter kroppen. Gillar man inte småkryp kan det dessutom kännas befriande att komma upp en bit, skrattar Christian.

Christian, han son och Amanda paddlar tillbaka till fastlandet och snart kommer en ny kajak glidande. Det är Karin Nilsson, som sommarjobbar på Eköns camping där även Ostkusten kajak har sin verksamhet, och hennes kompis Kerstin Hampusson. De har paddlat hela dagen, med ett stopp på Kättelön där hennes pappa har hus. Denna kväll och natt ska vännerna tillbringa på Gloön. De ska bada, laga mat över öppen eld och sova i tree tent.

– Det är första gången vi testar, så det ska bli riktigt spännande. Vi brukar göra någon typ av naturupplevelse tillsammans varje sommar, säger Karin och vinkar glatt åt oss när vi paddlar därifrån.

Dagen efter pratar vi igen. Karin ger en lägesrapport och berättar att det kändes mäktigt att kunna ligga i tältet och titta upp på stjärnorna genom nätet. Men det mest magnifika var ändå de tidiga morgontimmarna.

– Man vaknar ju alltid tidigt när man sover utomhus. Ligger man i ett tält känns det oftast bara instängt, varmt och jobbigt, men det här var en helt annan känsla. Vi drog bort den stora tältduken och låg där under myggnätet och svävade och njöt av den underbara soluppgången. Det var en magisk färgkavalkad! Värsta bästa morgonhänget en vacker sommarmorgon, säger Karin med ett skratt och tillägger att det definitivt inte var sista gången hon sov i ett tree tent.

 

 

Fakta/Övernattning i tree tent i Gryts skärgård
- Ostkusten kajak, som har verksamhet på Eköns camping i Gryt, erbjuder kajakpaddling med övernattning i tree tent. Vid uthämtningen av kajaken eller kajakerna får besökaren instruktioner kring hur tältet ska sättas upp och förslag på öar där det är lämpligt att övernatt i tree tent. I tree tent-paketet ingår två heldagars paddling med en övernattning.
- Tree tent är ett slags tält som kan hängas över marken, genom att fästa det i trädstammar med spännband. Det kan även placeras på marken precis som ett vanligt tält.
- Tälten har ett helt slutet insektstak och överdragbara skydd som skyddar mot regn. Tältet fästs i trädstammarna i allt från cirka 30-180 centimeter ovanför markytan.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg

Mer att göra i Gryts skärgård