Paddla kajak och upplev Östergötlands magiska vatten

Att paddla kajak ger dig en naturupplevelse utöver det vanliga. Rogivande och äventyrligt på samma gång, och du bestämmer själv hur fysiskt krävande det ska vara. I Gryts skärgård finns Ostkusten kajak som erbjuder kajakturer vid Eköns naturreservat.   

Vad? Ostkusten kajak
Var? Kustcamp Ekön i Gryt

Längst ut i ytterskärgården ligger Kustcamp Ekön. En havsnära camping, bara 20 minuter från vägen E22:an, och i anslutning till det vackra naturreservatet Ekön. Här, på campingen, har Christian Swanson sin verksamhet, Ostkusten kajak. Med ett förflutet inom sportbranschen bestämde han sig för cirka åtta år sedan att han skulle starta eget. Nu hyr han ut kajaker, anordnar kajakturer och säljer även produkter som kajaker och tree tents, ett slags tält som man fäster i trädstammar.

– Jag hade flyttat ut hit till Gryt några år tidigare och insåg att det inte fanns någon kajakuthyrning. Campingen blev det perfekta stället att starta verksamheten på. Här finns många gäster varje sommar och Gryt med sin fantastiska skärgård är ett intressant besöksmål som lockar många, både svenskar och andra, säger Christian.

Nere vid bryggorna på campingen, där Ostkusten kajak har sin bas är det full fart. Folk tar sig i och ur kajaker och vid den större bryggan en bit bort ligger flertalet motorbåtar och väntar på att få komma ut på fritt hav.

– Att paddla kajak är väldigt populärt, bland alla åldrar. Familjer, barn, vuxna, par, kompisar ser en kajaktur som en utmärkt chans att få uppleva storslaget hav och vacker natur. En slags frihet som är svår att överträffa, säger Christian.

Vid en av bryggorna har en familj precis äntrat kajakerna. Det är Ulrika och Magnus Eklund från Norrköping som åkt hit i sin båt tillsammans med sin son och hans kompis. Ulrika och sonen Gustav delar på en kajak medan pappa Magnus och kompisen Jordan tar en annan. De får hjälp och instruktioner av Lasse Wernqvist, som jobbar på Ostkusten kajak.

– Vi är ute med båten i skärgården varje sommar och tänkte att vi skulle bryta av båtlivet lite med att paddla. Det är äventyrligt och kul, dessutom kommer man nära vattenytan och naturen på ett helt annat sätt än i båten, säger Ulrika.

– Det är första gången jag testar kajak. Det känns lite vingligt, hoppas vi inte tippar, skrattar Jordan.

Gänget börjar med att paddla runt lite i bukten. När de fått in ”snitsen” ger de sig ut på öppet hav för att upptäcka all vacker natur och öarna som finns runt omkring campingen.

– Många säger till mig att de åkt på utlandssemestrar med sina barn på loven, men det barnen efteråt säger var det bästa på sommaren var kajakturen med övernattning i tält eller stuga. Det bevisar väl ändå att vi i Sverige har något fantastiskt på nära håll som många uppskattar, avslutar Christian.

 

Fakta/Gryts skärgård
- Gryts skärgård består av hundratals öar. Cirka åtta av dem har fast boende befolkning. Gryts skärgården är unik eftersom många öar och holmar inte har någon som helst bebyggelse.
- De största öarna är Ämtö, Stora Ålö, Fångö, Harstena, Kråkmarö, Gräsmarö, Kättilö, Håskö, Bondekrok, Bokö, Björksär och Häradskär.
- Att paddla havskajak i Gryts skärgård ger dig möjligheten att upptäcka ytterskärgården med sina helt orörda öar.
- Vill ni hyra kajak och vara borta över natten finns det stugor att hyra på till exempel Håskö, hasko.se/stugor och Ämtö, amtostugorna.se. På Häradsskär finns vandrarhem, haradskarsfyrplats.se. Ostkusten kajak erbjuder även uthyrning av tält.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg

Tips på kajakpaddling i övriga Östergötland