Naturnära upplevelsecentrum i Naturum Tåkern

I Glänås, vid fågelsjön Tåkern, ligger ett av Sveriges mest unika besöksmål. I och omkring den enastående vassbeklädda byggnaden Naturum Tåkern kan alla som vill ta del av guidningar, utställningar, fågelskådning, föredrag och mycket mer.

Vad? Naturum Tåkern
Var? Glänås vid fågelsjön Tåkerns södra strand
När? Under högsäsong, april till september är Naturum Tåkern öppet dagligen 10-17, för övriga öppettider och program, se hemsidan naturumtakern.se.

”En lada som påminner om en gotisk katedral”. Så har byggnaden Naturum Tåkern beskrivits. Inuti är det högt i tak, som i kyrkan, fast med väggar och golv av svensk obehandlad furu. Utvändigt är byggnaderna klädda i vass vilket gör Naturum till ett ögonbrynshöjande besöksmål. Bakom arkitekturen står Gert Wingårdh och Johan Edblad på Wingårdh Arkitektkontor.

Naturum Tåkern, som invigdes 2012, beskrivs som en port till naturen och kulturen runt Tåkern. Besökscentrumet är öppet för alla, utan inträdesavgift. Här finns ett fågeltorn precis intill huvudbyggnaden och strax utanför entrén startar Prinsessan Estelles sagostig. Det är en 700 meter lång stig som sträcker sig runt i strandskogen, förbi orkidéängen, ut till öppna vattnet och genom vassen. Längs vandringen finns olika upplevelsestationer med figurer och miljöer som uppmuntrar barnens upptäckarglädje.

– Under sommaren anordnar vi så kallad ”håvning” vissa dagar. Då får man komma hit och vara med mig eller någon annan guide och håva upp småkryp ur vattnet. Det är väldigt roligt att se vilket rikt insektsliv Tåkern bjuder på, säger guiden och biologen Kjell Antonsson.

I samband med håvningen tar han även med besökarna in i labbet som ligger i huvudbyggnaden. Alla får tillgång till varsitt mikroskop, så kallad stereolupp, så att de kan detaljstudera de små krypen som lever i Tåkerns vass.

– Jag brukar säga att alla borde investera i en stereolupp. Med en sådan hemma blir livet annorlunda och extra roligt, skrattar Kjell.
Våren 2017 fyllde Naturum Tåkern 5 år och enligt Kjell ökar populariteten för varje år. Vid jubileet summerades antalet besökare som hittills hade sett Naturum Tåkern. Siffran var glädjande nog så många som 413 443 personer.

– Vi är glada att intresset håller i sig och brinner för att visa hur spännande och intressant djur- och växtlivet vid Tåkern är, avslutar Kjell.

Fakta/Naturum Tåkern
- Naturum Tåkern invigdes den 25 maj 2012. Besökscentrumet har fokus på fågelsjön Tåkerns rika natur och historia. Förutom huvudbyggnaden, som är på över 500 kvadratmeter, med utställningar, filmrum, lab och akvarium finns ett tio meter högt fågeltorn och vandringsleder.
- Alla är välkomna och det kostar inget i inträde. Naturum Tåkern går att boka året runt för visningar, guidningar, naturpedagogiska utedagar eller konferenser.
- Naturum har ett brett program med allt från guidningar och fågelskådning till temadagar och föredrag. Här finns värdar/guider som välkomnar, svarar på frågor och håller i guidningar.
- Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg