Folklig stämning på Mantorptravet

Hästar, fart och fläkt och en sprudlande atmosfär. På Mantorptravet har du chans att uppleva travsporten på nära håll. Passa på att besöka travet och upplev stämningen på nära håll!

Vad? Travet i Mantorp
Var?
Mantorptravet, Västerlösavägen 12 i Mantorp.
När?
För tävlingsdagar och andra arrangemang, se mantorptravet.com.

Vid travbanan står bilarna på rad. Många har slagit upp sina uppfällbara stolar framför, för att sitta bekvämt medan de ser om de egna favoriterna vinner idag igen. Lite längre bort vimlar det av folk. På nedre plan i den stora ”Totohallen” satsar folk på sina favorithästar vid kassorna, tar en korv i serveringen eller sitter på någon av bänkarna utanför för att följa loppen. På övre plan, i restaurangen, njuter åskådarna av en buffé medan de följer loppen genom panoramafönstren eller på de skärmar som finns vid varje bord.

– Just ikväll anordnar vi Breeders Crown, vilket är en serie stora lopp. En jättefin kväll med fint väder och cirka 2 800 stycken besökare, berättar Thomas Knutsson, sportchef på Mantorptravet.

– Svensk travsport är av världsklass, om man jämför internationellt. Och Mantorp ligger bra till geografiskt, nära E4:an, därför är vi ett populärt besöksmål. Är man i Östergötland, till exempel på semester eller bara på genomresa, tycker jag absolut att man ska komma hit och uppleva travsporten. Vi anordnar även familjedagar två eller tre gånger per år, till exempel varje år på V75-dagen i juni. Då har vi helt gratis barnaktiviteter som karuseller, hoppborg, ponnyridning och ponnykörning.

Thomas berättar att Mantorptravet just nu är i en spännande utvecklingsprocess. Långtgående planer finns att bygga en multiarena, med bland annat ridbanor som ska hyras ut till tränings- och tävlingsverksamhet.

– Travbanan ska även förlängas från 1 000 meter till 1 200 meter, vilket vi självklart hoppas ska öka intresset för att komma hit, både och tävla och titta, och för travsporten i stort, säger Thomas.

Precis vid staketet som sträcker sig runt hela banan står familjen Gustafsson/Westerström. De bor i Söderköping, men har kommit hit för att satsa lite pengar och se kvällens travlopp.

– Jag har varit här med mina kollegor några gånger. Vår dotter, Ella, gillar hästar och är förtjust i att se trav på tv. Så vi ville åka hit så hon får uppleva det i verkligheten, säger Daniel, som förutom Ella och sambon Maria, även har tagit med sig sin mamma Kristina och sin pappa Karl-Åke.

– Jag hoppas stoet Peekaboo vinner. Jag har följt henne i tv-programmet ”Stjärnkuskar” och det känns jättekul att få se henne på riktigt, säger Ella som hoppat upp på pappa Daniels rygg för att se banan ordentligt.

Familjen är överens om att Mantorptravet är ett perfekt utflyktsmål en vacker sommarkväll som denna.

– Det här var superkul, vi kommer alldeles säkert tillbaka någon mer tävlingskväll eller någon dag då det anordnas barnaktiviteter, avslutar Daniel.

Fakta/Mantorptravet
- Mantorptravet hade premiäröppning under midsommarhelgen i juni 1965.
- Under travbanans första år avverkades 10 tävlingsdagar, året därpå 19 stycken. Idag arrangerar Mantorptravet travtävlingar cirka 35 gånger per år, vilket gör den till en viktig del i Östergötlands sportutbud.
- Mantorptravet är en med svenska mått mellanstor travbana sett till publik och omsättning. Travbanan är en oval som är 1000 meter lång.
- Sedan ett par år tillbaka finns en travskola på Mantorptravet, som anordnar kurser och evenemang för barn och ungdomar, men även för vuxna. Travskolan anordnar även prova på för exempelvis skolbarn, men även vid möhippor, svensexor och liknande.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg