Hett att bada bastu

Allt fler får upp ögonen för hur härligt det är att kombinera en naturupplevelse med att kliva in i en rykande het bastu. Vi besökte utomhusbastun som ligger precis intill sjön Övre Glottern. Nu till det bästa av allt: Den är öppen för alla.

Dråpligt är att det faktiskt enligt lag är förbjudet att bada bastu i Sverige (!) Lagen antogs år 1725 eftersom bastubadandet på den tiden ansågs omoraliskt. Fakta är att lagen aldrig officiellt avskaffades. Därför gäller den egentligen än idag. Dock blev bastun accepterad igen under slutet av 1800-talet när ett mål var att förbättra folkhygienen i Sverige. Det öppnades byabastur och 1930 instiftades Stora Lögardagen sista lördagen i november av Kommittén för Svenskt Folkbad. Under 70-talet var en egen bastu i hemmet mer regel än undantag. En trend som sedan dog ut en aning.

Idag är bastutrenden på uppgång igen. Hälsotrenden, och det faktum att bastubad renar kroppen inifrån och ut, kan vara en bidragande orsak. Att åka på spa är något som de flesta av oss ägnar oss åt. Och numera planerar många, som har tillräckligt med plats, in en bastu hemma när de renoverar sitt badrum. Något som också blir allt mer vanligt är att söka sig till en bastu som ligger naturnära – gärna där det även går att svalka sig i en sjö mellan sittningarna.

– Norrköpings kommun gjorde för nio år sedan en satsning som har blivit väldigt populär. Då byggdes vår bastu, som ligger precis vid Övre Glottern, berättar Lina Hedmark, friluftsstrateg på Norrköpings kommun.

Hon säger att bastun har cirka 75 bokningar i månaden, det betyder cirka 900 bokningar per år. Tidigare bokades bastun via telefon, men den 1 november i år öppnade webbokningen och besökaren får en kod att slå in på kodlåset på bastudörren. Veden ingår i bokningen.

– Naturen är till för växter, djur och inte minst människor. Naturen ger oss så mycket och för att komma ut behöver vi ibland en ”morot” på utflykten. I det här fallet en bastu, säger Lina.

Hon beskriver sig som en vintermänniska och har själv bara testat bastun under den kalla delen av året.

– Bastu värmer extra bra på vintern. Att hoppa i vattnet en kall dag gör att man känner sig pigg och levande, minst sagt. Är det is på sjön brukar folk göra en vak så att de kan bada även då, säger hon.

Att bastun ligger i ett intressant naturreservat tycker Lina gör upplevelsen till något alldeles extra.

– Glotternskogen är en magisk och vild naturskog. Det är avkopplande och fungerar som balsam för själen att ströva runt bland de gamla träden, säger hon och tipsar om att vill man vara borta lite längre går det utmärkt att övernatta i vindskyddet som ligger precis intill.

Någon som både övernattat i vindskyddet och använder bastun regelbundet är Anne Siivola. Idag har hon tagit med sig sin väninna Johanna Lindeberg för att bada bastu, bada och grilla korv.

– Jag tycker om att åka hit lite senare på fredagseftermiddagar. Att komma ut i naturen och dessutom basta och bada är skönt när man är trött efter en jobbvecka och inte vill fastna i tv-soffan, säger Anne.

De är ett helt gäng med vänner som brukar basta tillsammans, som mest har de varit cirka åtta–tio personer i bastun, som består av träbänkar i två våningar.

– Är vi många brukar någon eller några sitta på golvet. Går man ut och badarkan man räkna med att någon snor ens plats under tiden, skrattar Anne.

På den cirka två kilometer långa promenaden mellan parkeringen och bastun går hon och Johanna och småpratar och kikar efter svamp. Här och var hittar de någon Karljohan, men kantarellerna lyser med sin frånvaro.

– Det är toppen att det är en bit att gå till bastun. Då får man en härlig skogspromenad och hinner njuta lite mer av skogen. Dessutom tror jag det gör att den inte utsätts för förstörelse, säger Anne.

Hon bor i Sandviken och njuter av Kolmårdskogarna så mycket hon bara hinner. Hon har alltid varit en naturmänniska säger själv att ”det bara blir mer och mer frilufts­liv för varje år som går”. Hon och familjen åker gärna skidor eller cyklar mountainbike tillsammans.

Väl framme vid bastun inspekterar Anne och Johanna veden och sätter genast igång bastuaggregatet. På bara en kvart har den blivit tillräckligt varm.

– Jag är ju finska och har växt upp med bastubad. När jag var liten och vi flyttade till ett nytt hus var en bastu det första min pappa byggde, säger Anne och går med Johanna ut till vattnet, faktiskt lite motvilligt.

Anne berättar att hon egentligen inte har något emot kyla. Ska hon tälta tycker hon exempelvis att det är härligast på vintern. Dock erkänner hon sig vara lite av en badkruka.

– Jag däremot älskar att bada, gärna året runt, säger Johanna och fortsätter:

– När vi var här och bastade i vintras genomförde jag något jag varit sugen på länge. Vi högg upp en vak och därefter åkte jag ner i den med skridskor. Det var riktigt häftigt!

Efter ett par timmar börjar solen gå ner bakom trädtopparna på andra sidan sjön. Stämningen är nästintill magisk och det ryker rejält om både Anne och Johanna när de springer ner i vattnet och svalkar sig.

– Det finns inte mycket som går upp mot att basta här en vacker höstkväll eller en gnistrande vinterdag. En bastu som går på el är inget jag är särskilt lockad av. Men som här, en vedeldad bastu mitt i skogen, är helt underbart. Väldigt naturnära, precis som jag gillar, avslutar Anne.

Text: Jessica Holm

Foto: Niclas Sandberg