Södra Östergötland

Börja din resa i Linköping och ta dig söderut och du kommer att mötas av ett paradis för naturälskare med miljöer och naturfenomen som bara måste upplevas. 

Östergötlands residensstad Linköping erbjuder, utöver storstadspulsen med shopping och ett myllrande uteliv, även två av Sveriges absolut bästa museer (källa: Tripadvisors användare): Flygvapenmuseum och Friluftsmuseet Gamla Linköping. Här hittar du även sevärdheter som Linköpings domkyrka, Göta kanals stolthet Bergs slussar och natursköna upplevelser längs Kinda kanal.

Flygvapenmuseum är en plats där kunskap och lek möts på ett självklart sätt. Bli pilot i flygsimulatorn eller testa hur det känns att stå mitt i en storm. Här finns en unik samling flygplan och ni bör inte missa utställningen om den svenska DC-3:a som sköts ner på 1950-talet, bärgades drygt 50 år senare för att få sin sista vila i museets källare. Med aktuella utställningar och aktiviteter, museibutik och restaurang finns det något för alla, såväl stora som små.

Följ med på en tidsresa till Friluftsmuseet Gamla Linköping och upplev hur det var att leva för hundra år sedan! Här kan du njuta av en unik miljö med trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar och museer. Det finns även butiker, restauranger, caféer och boendemöjligheter. Öppet med evenemang och aktiviteter hela året men under ”Tidernas sommar”, från slutet av juni till mitten av augusti, blir historien särskilt levande, med massor av kul för hela familjen.

Södra Östergötland är även ett paradis för naturälskare med miljöer och naturfenomen som bara måste upplevas. Områdets sparsamt trafikerade och slingrande vägar, med vackra vyer runt varje krök, är speciellt lockande för motorcykelentusiaster.

En pärla i det södra Östergötland är sjön Sommen och Torpön. Besök Naturum Sommen, ta en tur på sjön, bada i det klara vattnet eller hitta en alldeles egen ö att solbada på. På Torpön är det extra populärt att vandra och cykla.

Väl på plats är du bara ett stenkast från det fantastiska Astrid Lindgrens Värld. Under ditt besök får du träffa de älskade karaktärerna från Astrid Lindgrens böcker och vid gården Näs finns hennes välbevarade barndomshem.

I hela området finner du småskaliga och unika entreprenörer som förgyller din resa genom detta vackra landskap invid gränsen till Småland. Men se upp för den mytomspunna urkon ”Sommakoa” som sägs vila i ett av alla bergen runt sjön Sommen…

 

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Turistservice