Södra Östergötland

Med utgångspunkt i självaste residensstaden Linköping dukar Östergötlands södra delar upp en veritabel buffé av upplevelser för naturälskare, historieintresserade, äventyrslystna och de som helst glider runt i en lite mer urban miljö.

Linköping erbjuder ett myllrande stadsliv, med goda möjligheter till shopping och uteliv. Och tack vare att vår residensstad är en stor studentstad, finns här gott om storstadspuls – på historisk mark, med sevärdheter som Linköpings domkyrka.

I Linköping finns även två av Sveriges bästa muséer, enligt Tripadvisors användare. På Flygvapenmuseum finns en unik flygplanssamling, tillsammans med en utställning om den svenska DC-3:an som sköts ner på 50-talet och bärgades drygt femtio år senare. Dessutom kan du testa att bli pilot i flygsimulator, eller hur det känns att stå mitt i en storm. Kort och gott: Med sina utställningar, aktiviteter, museibutik och restaurang erbjuder Flygvapenmuseum upplevelser för både stora och små.

I Friluftsmuséet Gamla Linköping får du känna på hur det var att leva för över hundra år sedan. Här finns en unik miljö med trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar och muséer – tillsammans med butiker, restauranger, caféer och övernattningsmöjligheter. Gamla Linköping håller öppet året om, med aktiviteter och evenemang, men under Tidernas Sommar från slutet av juni till mitten av augusti blir historien extra levande. Gamla Linköping är helt enkelt ett måste för både barn och vuxna – och kanske särskilt de som snöat in på byggnadsvård och gamla hus.

Precis som resten av Östergötland är landskapets södra delar också ett måste för naturälskaren. Sjön Sommen med Torpön är en riktig pärla – där man kan besöka Naturum Sommen, ta en tur på sjön, sola och bada. Det är också i de här krokarna som du hittar Bergs slussar och börjar din resa längs Kinda kanal. En annan finfin grej med södra Östergötland är att området är fullt med slingrande vägar som är sparsamt trafikerade och erbjuder vackra vyer för cyklisten eller motorcykelentusiasten.

Väl på plats i södra Östergötland är du bara ett stenkast från Astrid Lindgrens Värld, där du får träffa karaktärerna från Astrid böcker – och dessutom kan besöka hennes föräldrahem vid gården Näs.

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Turistservice