Östgötaskärgården

Ibland överträffar verkligheten såväl dikten som nationalromantiskt svulstiga konstverk och klassiska ölreklamfilmer. I Östgötaskärgården får du friska vindar, äventyr och alla nyanser av blått som finns. Och det bästa är kanske ändå att vår skärgård erbjuder något för alla – från hurtbullar till latmaskar som helst vill koppla av i solen.

Arkösund, S:t Anna och Gryt hör till Östgötaskärgården, där tusentals öar ligger och bidar sin tid i väntan på att du ska landstiga. På vissa öar har människor slagit ner bopålarna, medan andra är obebodda – med undantag för några öar där betande kor och får glider runt i ensamt majestät.

De mest besökta – och tillika lättillgängliga – platserna är Arkösund, Tyrislöt, Fyrudden, Ekön, Stegeborg, Harstena samt Häradskär. Dessa platser – och många andra, såklart – når du med egen båt, bil, Östgötatrafiken samt Skärgårdslinjens turbåtar. Dessutom är skärgården strösslad med lokala entreprenörer, som gör vistelsen här ännu lite bättre. Vi menar inte att låta skrytiga, men vi tror verkligen att du kommer hitta dina favoritplatser och smultronställen här, som du återvänder till år efter år.

Och så ett tips: Testa att ta dig runt i skärgården via kajak, i grupp eller individuellt – och håll utkik efter både havsörnar och sälar!

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Till Östgötaskärgårdens hemsida 

Turistservice