Norra Östergötland

I norra Östergötland förenas industrihistoria med naturupplevelser, Nordens största djurpark – och förstås fotboll.

I Norrköping finns det unika och välbevarade Industrilandskapet där sevärdheter som Arbetets museum, Louis De Geer konsert & kongress, Norrköpings stadsmuseum och Visualiseringscenter C huserar i det gamla men mycket välbehållna textil- och pappersindustriområdet.

På Visualiseringscenter C kan du se 3D-filmer i 360° i den kupolformade biografen och dessutom dissekera en 2 300 år gammal mumie med hjälp av ett interaktivt visualiseringsbord. Och utanför sjuder det av liv, i staden som binds samman av spårvagnsnätet med de klassiska gula vagnarna.

Strax utanför Norrköping ligger Kolmården, där 60 olika djurarter lever. Ett tips är att ta en tur med linbanan Safari, så du kan se hela härligheten från ovan. Bamses värld är extra populär bland de allra minsta, medan de lite äldre ofta är mer peppade på berg- och dalbanan Wildfire – som utnämnts till Europas bästa och världens tredje bästa berg- och dalbana. Om du hör till de som hellre håller fötterna på jorden, väntar häftiga vandringsupplevelser vid Marmorbruket och mysiga promenader i Knäppingsborgskvarteren.

Området kring Finspång fullkomligt osar av brukshistoria. Här hittar du till exempel Reijmyre Glasbruk som varit en kändis i glasvärlden ända sedan 1810. Vidare norrut finns även Häfla Hammarsmedja, som anses vara Sveriges bäst bevarade järnbruk.

Här finns också vackra skogsområden och vattendrag som bjuder på fantastisk paddling – och dessutom Trollkäringeskogen, som ger den som uppskattar lite mörkare upplevelser sitt lystmäte, i form av guidade turer i området där Sveriges första häxprocess utspelade sig för fyra hundra år sedan. Och för den som inte tycker om att ha hjärtat i halsgropen rekommenderas ett besök vid S:ta Maria kyrka, med sina fantastiska 1400-talskalkmålningar – och Finspångs slott, som är ett av Sveriges största barockslott.

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Läs reportage från när bloggen Resfredag besökte området 

Turistservice