Längs Vätterns östra strand

Kasta dig i sjön, ut i naturen – eller flera hundra år tillbaka i tiden! Längs Vätterns östra strand finns några av Sveriges mest välbesökta naturområden, sida vid sida med platser där flaxandet av historiens vingar tvingar dig att hålla i hatten.

Vid Omberg finns upplevelser både för dig som söker äventyret och dig som bara är ute efter att få ta det lugnt och njuta av naturens stillhet. Området kännetecknas av fantastisk natur, dramatiska bergsbranter och milsvid utsikt. Och vid fågelsjön Tåkern finns naturum Tåkern, som är något av ett mecka för fågelskådaren. Dessutom finns här självaste hertiginnan av Östergötlands, alltså prinsessan Estelle, sagostig – för den som kanske ännu inte upptäckt sitt fågelintresse.

Vid Motala ligger starten och målet för Sveriges största cykellopp, Vätternrundan – och dessutom finns här Varamobaden, som vi – lite ödmjukt – brukar kalla för ”Sveriges Copacabana”.

Vadstena brukar nämnas som en av Sveriges absolut mysigaste småstäder, med sina kullerstensgator och medeltida byggnader. Men annat var det förr. Under medeltiden var Vadstena ett av Sveriges maktcentrum – vilket Vadstena slott vittnar om, på ett obestridligt sätt. Här kan du dessutom träffa kungligheter från förr, eller besöka Vadstena Klosterkyrka och Birgittas kloster – i gott sällskap av pilgrimer från hela världen.

Om du inte tröttnat på medeltiden, så får du inte heller missa Skänninge och klosterruinen Alvastra. Och om du känner dig lite medeltidsmätt, så finns alltid Hästholmens hamn med sin svårslagna utsikt över Vättern.

 

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Turistservice

Sponsrat samarbete med resebloggen Resfredag- Resa i Sverige med barn: tips vid östra Vättern