Göta kanal

Med 58 imponerande slussar och 21 gästhamnar är den 190 kilometer långa Göta kanal ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna med över 3 miljoner besökare per år. Den legendariska Göta kanal kan upplevas med båt, på cykel eller till fots. Halva sträckan utgörs av handgrävd kanal och övriga sträcka går kanalen genom vackra sjöar.

Den östgötska delen av kanalen startar i Motala och slutar i Mem utanför Söderköping (eller tvärt om beroende på från vilket håll man räknar) och en populär sträcka att cykla är Borensberg-Berg. Bergs slussar är en av kanalens absoluta toppattraktioner och en av Sveriges mest spektakulära konstruktioner. Slusstrappan består av 7 stycken kopplade slussar som lyfter eller sänker båtarna 18,8 meter.

I andra (eller första) änden av kanalen ligger den idylliska småstaden Söderköping. Slå dig ner på en restaurang vid kanalhamnen och titta på de fina gamla kanalbåtarna som passerar eller strosa i de pittoreska Drothemskvarteren. Du kan också ta trapporna upp till Ramunderbergets utkiksplats och låta dig slås av den milsvida vyn över Söderköping, Göta kanal och landsbygden. Missa inte heller Smultronstället i Söderköping, välkänd glassrestaurang precis vid kanalen.

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Till Göta kanals hemsida 

Turistservice