Göta kanal

Göta kanal är ett byggnadsverk som inte går av för hackor. Faktum är att det är Sveriges största byggprojekt genom tiderna, vilket borde göra till och med den mest förhärdade hemmafixaren djupt imponerad.

Denna legendariska kanal, som bland annat odödliggjorts i filmen som bär dess namn och besöks av 3 miljoner människor varje år, kan upplevas såväl på cykel och till fots som med båt.

Göta kanal är ett 190 kilometer långt slingrande praktverk som innehåller 58 slussar och 21 gästhamnar. Den östgötska delen börjar i Motala och slutar i Mem utanför Söderköping (eller tvärtom, beroende på vilket håll man kommer ifrån). Halva sträckan löper genom vackra sjöar och andra hälften är handgrävd – ett arbete som inleddes 1810 och var färdigt 22 år senare.

För dig som gillar att cykla kan vi rekommendera sträckan mellan Borensberg och Berg. Bergs slussar är en av de mest populära platserna längs kanalen – och tillika en av Sveriges mest spektakulära konstruktioner. Här finns sju kopplade slussar som lyfter båtar nästan tjugo meter upp i luften.

För den som tycker bättre om att sitta ner, ta det lugnt och bara njuta av tillvaron rekommenderar vi ett besök i mysiga Söderköping, som ligger i första (eller andra) änden av kanalen. Här kan du slå dig ner på en restaurang vid kanalhamnen och fundera på vart båtarna som glider förbi är på väg. Eller så kan du strosa runt i Drothemskvarteren. Och om du plötsligt drabbas av äventyrslystnad så kan du ta trapporna upp till Ramunderbergets utkiksplats och bli sådär härligt golvad av utsikten. Men vad du än gör, när du är i Söderköping – missa inte glassrestaurangen Smultronstället, som ligger precis vid kanalen.

Se våra reseförslag på Tripadvisor

Till Göta kanals hemsida 

Turistservice