Pilgrimsrundan – På cykel runt Tåkern

Gillar du att cykla och är intresserad av motion, härlig natur och makalösa kyrkor med spännande historia? Då kan den cykelleden ”Pilgrimsrundan” vara något för dig.
Gillar du att cykla och är intresserad av motion, härlig natur och makalösa kyrkor med spännande historia? Då kan den nya cykelleden ”Pilgrimsrundan” vara något för dig.

Pilgrimsrundan är 95 kilometer totalt och sträcker sig runt Tåkern. Startplatsen och målet är det samma. Kör i en cirkelrörelse runt sjön Tåkern. Passera bland annat Vadstena, Skänninge, Naturum vid Tåkern, Rökstenen, Alvastra och vackra Omberg. Längs vägen finns möjlighet för den som vill att besöka en rad kyrkor (12 stycken) i tre olika kommuner. Samla på stämplar från de olika kyrkorna som passeras längs vägen.

Skaffa dig pilgrimsrundans stämpelkarta och samla alla 12 stämplar från kyrkorna du passerar längs leden. Finns på Pilgrimscentrum.

 

Kyrkor längs Pilgrimsrundan

Klosterkyrkan i Vadstena (Blå kyrkan), Orlunda kyrka, Vårfrukyrkan i Skänninge, Bjälbo kyrka, Appuna kyrka, Kumla kyra (Stiftets minsta kyrka), Svanhals kyrka, Rök kyrka (Rökstenen), Heda kyrka, Roglösa kyrka, Örberga kyrka, Nässja kyrka.

 

Pilgrimscentrum i Vadstena

Pilgrimscentrum invid Heliga Birgittas klosterkyrka är din självklara utgångspunkt i Vadstena. Pilgrimscentrum i Vadstena är ett center för hela landets pilgrimer och drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift. Vi är en mötesplats för människor på väg. Här finns möjlighet för vandring, vila, reflektion och nya möten. Hos oss kan du bo och delta i olika aktiviteter om du vill. Du kan också "bara vara". Pilgrimscentrum och Vadstena erbjuder en fantastisk miljö för eftertanke med Klosterkyrkan, Vättern och örtagården inpå knuten.

Vi ber regelbundna tideböner tillsammans i Klosterkyrkan eller i vårt egna kapell. Varje morgon firar vi mässa kl. 8.

 

Gästhem

Pilgrimscentrum har 14 sängplatser i flerbäddsrum med tillgång till toalett, dusch, kök och allrum. Vi kan också hänvisa till, och tipsa om annat boende i närheten av Pilgrimscentrum.

Café

I vårt Kravcertifierade café kan du njuta av hembakat bröd och varma drycker i en härlig och avkopplande miljö.

Öppet: tis-lör 10.00-16.00

Böneliv

Du är välkommen att delta i tideböner i Klosterkyrkan och i vårt kapell måndag till lördag.

Aktiviteter

Pilgrimscentrum arrangerar och erbjuder ett rikt utbud av kurser, möten, retreater och vandringar under året. Mer information om de olika programpunkterna hittar du i vårat program.

Pilgrimsshop

I vår shop kan du hitta böcker för inspiration och fördjupning, och ska du ut och vandra har vi utrustning och annat du kan behöva.

 

Kontakt

Pilgrimscentrum i Vadstena

Besöksadress: Klostergatan 7 • 592 30 Vadstena

Telefon: 0143–105 71

Epost: pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se

Hemsida: www.pilgrimscentrum.se

 

Öppet

Tisdag-lördag

Kl. 10–16