Evenemang

Julgransplundring- Söderköping dansar ut julen

Söderköping

Julgransplundring - Söderköping dansar ut julen
Den 13e januari är det dags att tacka stadens julgran för fina insatser under julmånaden och samtidigt dansa ut juletiden. I år bjuder Söderköpings kommun in till en julgransplundring på Hagatorget för alla, liten som stor.

Redan på 1800-talet var julgransplundringen en borgerlig tradition, som firades den 20e dagen efter jul, Tjugondag Knut. Bondepraktikan berättar att då kallades det knutsdans eftersom Konung Knut bad om hjälp att driva julen ut. Mer korrekt var Knut en dansk hertig som levde i början av 1100-talet och mördades den 7 januari och därefter helgonförklarades. När sedan julfirandet förlängdes med en vecka i slutet av 1600-talet, flyttades Knutsdagen helt sonika fram en dag i almanackan. Därför dansas julen nuförtiden ut den 13 januari.

I år har Söderköpings egen medeltida tomte bjudit in de busiga Valparna Snoken och Bruno till Hagatorget. Valparna busar med barnen och tillsammans sjunger de ut julen med julens alla klassiska visor. Självklart dansas det även kring granen med Tomten i spetsen!

Alla barn som är med får en godispåse och firandet avslutas med kramkalas med såväl Tomten som de busiga Valparna!