Paket/Erbjudande

Gustav Vasa talar ur skägget

Vadstena

Gustav Vasa talar ur skägget

15 Juni - 30 September

2021 är det 500 år sedan Gustav Vasa gjorde entré i Vadstena och valdes till riksföreståndare. Detta uppmärksammar vi med vandringsutställningen Gustav Vasa talar ur skägget - en utställning om makt.


Sommaren 1521 efter att tidigare ha rönt framgångar i Dalarna och Västmanland, kom Gustav ned till Östergötland och förhandlade med inflytelserika personer om att byta sida i konflikten. Resultatet blev att man kallade till herremöte i Vadstena där Gustav valdes till Riksföreståndare och blev den enande ledaren för upproret mot kung Kristian.

Utställningens tema rör sig kring makt, propaganda och Gustavs resa från upprorsman till kung och grundare av vasadynastin. I utställningen kommer du bland annat kunna se en nyskapad kopia av Gustav Vasas egen rustning och den största platsen upptar hans skägg, det både lyser och talar!

Utställningen produceras av Kalmar Slott och inlånad till Vadstena slott.

Res med kollektivtrafiken

Hållplats "Stationen Vadstena" ligger precis bakom slottet.

Vägbeskrivning

Med bil:
Från Linköping, E4 mot Helsingborg, sedan väg 206 mot Vadstena
Från Motala, väg 50 mot Jönköping, du svänger sedan av till väg 919 mot Vadstena/Ödeshög
Från Ödeshög, följ väg 919 (Mjölbyvägen och Ödeshögsvägen) mot Vadstena/Motala

Med buss:
Från Linköping finns även möjlighet att ta Östgötapendeln till Skänninge och där byta till buss 661 mot Vadstena. Från Linköping kan man ta sig via buss eller Östgötapendeln till Motala, från Motala trafikerar buss 612 och 613 hållplatsen.
Från Ödeshög trafikerar buss 610 hållplatsen.