Evenemang

Jakten på kopparn! #SommariÅtvid

Åtvidabergs Folkpark, Åtvidaberg   -  En del av: Åtvidabergs Folkpark

Gruvfrun har busat med bergsmännen och gömt privilegiebrevet där Kung Erik av Pommern ger tillstånd för bergsmännen att starta gruvnäring.

Runt om i kommunen har gruvfrun gömt spår på platser som har anknytning till gruvorna.

Hjälp kungen och bergsmännen att hitta gruvfruns spår som hon placerat ut på bland annat fasader och skyltar så att kungen kan få gruvfrun att berätta var brevet finns.

Hitta så många kopparmärken som möjligt och bli veckans gruvmästare!

När du hittar ett av gruvfruns spår - ta en bild och lägg upp den på Instagram med hashtagen #kopparjakten. Varje vecka delar Gruvfrun och Kung Erik av Pommern ut en badboll till de gruvmästare som hittat 10 olika kopparmärken. Badbollarna kommer att kunna hämtas i Folkparken i samband med #SommariÅtvid.

Pst! Symbolen för koppar är samma som kvinnosymbolen för Venus, till skillnad från symbolen för järn (man) som finns i järngruvor i exempelvis Finspång. Flest spår verkar Gruvfrun lämnat efter sig i de industrihistoriska kvarteren i Åtvidaberg. Spåren finns på fler ställen än man tror. Glöm inte att både höja och sänka blicken!

Jakten på kopparn anordnas av Kultur och Fritid under #SommariÅtvid.

Genom kopparjakten vill Åtvidabergs kommun uppmana barn att vistas ute i sommar och upptäcka den lokala historien.

Mer från Åtvidabergs Folkpark

Utbud

Fakta

#sommariÅtvid
Under hashtaggen #sommariÅtvid lyfter kommunen evenemang och aktiviteter som riktar sig till barn och unga under sommarlovet. Information om aktiviteterna sammanställs i ett tryckt program som finns att hämta i Åtvidabergs kommun på bland annat folkbiblioteket, i kommunhusets reception samt på turistinformationen. Programmet skickas även ut digitalt till kommunens alla elever i grundskolan.