Evenemang

Piraten

Gusum, Valdemarsvik

Opera. Live på bio från Metropolitan, New York. 3 h och 10 min.

Operasäsongen från Metropolitan avslutas med den färgsprakande äventyrsoperan Piraten med Diana Damrau i huvudrollen. 22 maj 2021 livesänds den från New York till biografer i hela Sverige.

Sopranen Diana Damrau gör huvudrollen i denna Bellini-opera som är som gjord för bel canto-pyroteknik. Det är berättelsen om en kvinna som är galen av kärlek till sin förvisade pirat.
Tenoren Javier Camarena briljerar med sina spektakulära höga toner som titelns sjörövare, med barytonen Christopher Maltman som den skurkaktige Ernesto som sätter käppar i hjulet för parets kärlek.

Piraten var den första av sju operor som Bellini komponerade i samarbete med Felice Romani. Verket är urtypen för den italienska romantiska operan. Operan blev Bellinis första internationella succé och han framstod nu som den främste operatonsättaren i generationen efter Rossini. Rollen som Gualtiero skrevs för Giovanni Battista Rubini. Till en början var han missnöjd med den till synes enkla musikstilen hos Bellini, men efterhand blev han en av tonsättarens mest trofasta medarbetare.

Operan uppfördes över hela Europa och även i New York (1832), Buenos Aires och Havanna fram till omkring 1850. Därefter försvann den men togs upp igen 1958 på La Scala med Maria Callas som Imogene. Den hade världspremiär i Milano på Teatro alla Scala den 27 oktober 1827.

Prisinformation

260 kr.