Paket/Erbjudande

Vårt stora kulinariska äventyr

Sankt Anna, Söderköping   -  En del av: Paddeläventyr i Sankt Annas & Gryts skärgårdar
Unik och utsökt friluftsupplevelse för finsmakare! Djupdykning i avancerad mat över öppen eld, lokala ingredienser och ätbart i naturen. Rätter med svenska smaker som verkligen firar vad årstiden och omnejden har att bjuda på.
Fyra underbara dagar med paddling, camping och gourmetmat i naturen!

Den här turen är inte lika fysiskt ansträngande som våra andra äventyr. Paddlingssträckorna är relativt korta och med paus for fika och plockning av ätbart i naturen. Vi håller oss mest i inner- och mellanskärgården.

UTFORSKA SKÄRDGÅRDENS FLORA I KAJAK

I skärgården finns en mosaik av naturtyper – tallskogar, eklundar, klippiga stränder, havsstrandängar och gammal kulturmark som bjuder på så mycket mer än klassikerna bär och svamp.

Juni och september är Sankt Annas bästa månader för ätbart i naturen. Vi plockar olika gröna växter, örter, bär och svamp, och hittar på kreativa sätt att  använda vår vilda skörd i våra utsökta måltider.

ETT STENKAST BORT

När vi säger lokala ingredienser menar vi några kilometer! Vi långkokar lamm från en av öarna, och vildsvin eller hjort från en nära jägare. Vi använder ägg och grönsaker från en liten gård på fastlandet, och abborre och sik från den lokala fiskaren.

MÄSTARE PÅ FLAMMOR OCH GLÖD

En måltid runt elden kan vara en magisk upplevelse – naturens alla ljud och skepnader, en slags urkänsla som förenar oss med människan från förr och med varandra, smakerna och dofterna. Allt på samma gång! 

Matlagning över öppen eld är ett samspel med elementen – en riktigt kul utmaning som kräver alla sinnen och inte så lite bravado. Gjutjärn är vår bästa vän! Vi lär oss använda gjutjärnsgryta som ugn, gjutjärnspanna och våffeljärn.

NÅGRA RÄTTER FRÅN MENYN

Wrap med vildsvin, enbärsmajonnäs, äpple, purjo, senap och havtornsmarmelad

Vi får fransyska av vildsvin från en jägare på fastlandet och gör en modern twist på tunnbrödsrulle. Vi använder flatbreads som vi bakar själva och majonnäs från scratch smaksatt med enbär och berberis som vi plockar i naturen. 

Smörstekta abborrfiléer, potatismos med gräslök och sauterad kärleksört med bergsyra

Kallsöfiskaren några kilometer bort förser oss med fina byxade abborrar. Vi vänder fileerna i mjöl och steker i smör.  Potatismoset smaksätter vi med vild gräslök. Kärleksört ör skärgårdens kanske mest användbara grönsak, jättegod tillsammans med bergsyra. 

Äppelpaj med vaniljsås

Rustik äppelpaj bakad i vår stora gjutjärnsgryta. Kul teknik som kan användas till bröd, desserter, stek och annat som normalt sett görs i ugn. Riktig vaniljsås.

Lammgryta med vilda ingredienser

Ljuvlig lammgryta i rött vin med tomater, torkade kantareller, pärllök och rökt fläsksida med vår egenplockade svamp, jordreva och vattenmynta. Lammet kommer från gården på Missjö. Serverad med rotsaksstomp och våra inläggningar av granatäpplen och saltarv som vi plockade första dagen.

Datum: 25-28 juni, 1-4 sep, 10-13 sep

Gruppstorlek: Max 8 personer

Ansträngsnivå: Låg

Förkunskaper: Kajaknybörjare är välkomna!

Prisinformation

Pris per person: 12400 kr

Ingår:

  • Kajakguide och vildmarkskock
  • Frukost, lunch, eftermiddagsfika och middagar
  • Måltidsdrycker och alkoholhaltiga drycker
  • Förstklassig kajak-, camping- och matlagningsutrustning
  • Extra komfort – uppblåsbart liggunderlag, kudde och stol
  • Skjuts tur och retur Norrköping-Sankt Anna

 

 

Fakta

 

 

Vägbeskrivning

Möt oss nere vid iläggsplatsen på Vrångö Vi förvarar din bil säkert vid vår bas och skjutsar tillbaka er efter resans slut.

Åk mot Söderköping.

Alldeles söder om Söderköping, ta väg 210 och följ skyltar mot S:t Anna.

Passera “Lagnöbron“, och ta vänster efter ungefär 500 meter vid skylten mot “Mons Friluftsby“.

Fortsatt rakt förbi nästa skylt mot “Mons Friluftsby” och följ vägen cirka 5 kilometer tills den tar slut vid gästhamnen i Vrångö.