Evenemang

Temaguidning på Sancta Birgitta Klostermuseum

Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena, Vadstena   -  En del av: Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

Med anledning av Coronavirusets spridning håller museet stängt tills vidare.

Temaguidning på Sancta Birgitta Klostermuseum.
Utgår från museet.

Museets kunniga guider tar dig med på en resa genom Sveriges historia från Birger Jarls 1200-tal till de svenska kvinnornas rösträttsdag och ända fram till hur den Heliga Birgitta kan inspirera oss idag.

Från kungapalats till kulturmiljöarv (dagligen 12.00)
Följ med på en tidsresa från tidig medeltid till idag. I den övergripande visningen berättas om det kungapalats som Birger Jarl eller hans son kung Valdemar lät bygga i mitten av 1200-talet. Ett palats som omgärdades av vackra trädgårdar, fantasieggande riddarspel och politiska möten. Här undervisade Birgitta Birgersdotter drottning Blanka i svensk kultur. Palatset förvandlades till kloster och därefter till krigsmanshus, hospital och är nu Klostermuseum. Det är sagolika händelser som utspelat sig här med många inslag av internationella kontakter.

Riddartiden och kungapalatset
En hövisk person från riddartiden berättar om hur en dag i palatset kunde se ut; med hästar som gnäggar, svärdsklingor som slår mot varandra, riddardräkter som klirrar, mat som doftar av olika kryddor från främmande länder. Kungar och drottningar, hovfolk och narrar. Du möter ett Sverige som sakta men säkert håller på att formas till en nationalstat. Det här är en visning som lockar både gammal och ung.

Helgon och klosterliv, då och nu
Möt en person från 1400-talet som kan berättelsen om svenska helgon. Livet i klostret levandegörs när du blir guidad genom nunnornas sovsal, ser nunnornas gång till Klosterkyrkan, får se broderier som systrarna gjorde eller försöker läsa samtida handskrifter. Du får till slut en inblick i hur dagens Birgittanunnor i Vadstena lever.

Kvinnoperspektiv
Män har skrivit historia framförallt om män men i den här visningen ska du få höra talas om en rad intressanta kvinnor som på olika sätt är knutna till klosterområdet och klostret. Vi ställer också frågan: var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?

Prisinformation

Pris - Temaguidning och entré till museum
Vuxen: 130 kr
Barn från 8 år: 90 kr

Vägbeskrivning

Temaguidningar utgår från museet.

Sancta Birgitta Klostermusem ligger på norra sidan av klosterkyrkan.