Evenemang

Temaguidning på Sancta Birgitta Klostermuseum

Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena, Vadstena   -  En del av: Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

Sancta Birgitta Klostermuseet har öppnat igen efter en Corona-relaterad paus och välkomnar besökarna med en omgjord utställning och två specialutställningar.

Temaguidning på Sancta Birgitta Klostermuseum.
Utgår från museet.

Museets kunniga guider tar dig med på en resa genom Sveriges historia från Birger Jarls 1200-tal till de svenska kvinnornas rösträttsdag och ända fram till hur den Heliga Birgitta kan inspirera oss idag.

Från kungapalats till kulturmiljöarv

Följ med på en tidsresa från tidig medeltid till idag. I den övergripande visningen berättas om det kungapalats som Birger Jarl eller hans son kung Valdemar lät bygga i mitten av 1200-talet. Ett palats som omgärdades av vackra trädgårdar, med fantasieggande riddarspel och politiska möten. Här undervisade Birgitta Birgersdotter drottning Blanka i svensk kultur. Palatset förvandlades till kloster och därefter till krigsmanshus, hospital och nu Klostermuseum. Det är sagolika händelser som har utspelat sig här med många inslag av internationella kontakter.

Datum och tider: dagligen 12.00. Boka i Salver

Riddartiden och kungapalatset

Vi berättar om hur en dag i palatset kunde se ut, med hästar som gnäggar, svärdsklingor som slår mot varandra, riddardräkter som klirrar, mat som doftar av olika kryddor från främmande länder. Kungar och drottningar, hovfolk och narrar. Du möter ett Sverige som sakta men säkert håller på att formas till en nationalstat. Det här är en visning som lockar både gammal och ung.

Datum och tider: vissa dagar 15.00. Se tider och boka i Salver

Helgon och klosterliv, då och nu

Här får du höra berättelsen om våra svenska helgon. Livet i klostret levandegörs när du blir guidad genom nunnornas sovsal, ser deras ingång till Klosterkyrkan, broderier som systrarna tillverkade och samtida handskrifter. Du får också en inblick i hur dagens Birgittasystrar i Vadstena lever.

Datum och tider: vissa dagar 15.00. Se tider och boka i Salver

Kvinnoperspektiv

Män har skrivit historia framförallt om män, men i den här visningen ska du få höra talas om en rad intressanta kvinnor som på olika sätt är knutna till klosterområdet och klostret, som drottningar, helgon, nunnor och krigsmanshustrur. Vi ställer oss också frågan: Var heliga Birgitta kvinnosakskvinna?

Datum och tider: vissa dagar 15.00. Se tider och boka i Salver.

Boka

Prisinformation

Pris - Temaguidning och entré till museum
Vuxen: 130 kr
Barn från 8 år: 90 kr

Vägbeskrivning

Temaguidningar utgår från museet.

Sancta Birgitta Klostermusem ligger på norra sidan av klosterkyrkan.