Se och göra

Bysjön runt 7 km

Åtvidaberg

En populär promenad bland åtvidabergare är att gå ”Bysjön runt”. Bysjön ligger i nära anslutning till Åtvidabergs samhälle. En bra startpunkt är Edbergafältet där det finns parkering, badplats, kiosk och WC. Rekommenderat är att sedan gå medurs runt sjön. Rundslingan är 7 km.

Först kommer du till den vackra tempelbyggnaden. Leden går sedan genom den imponerande parken vid den privata herrgården Adelsnäs. Omgivningarna här har de största ansamlingarna av gamla grova ekar i kommunen. Du kan välja att gå en extra promenad för att se parken. Parken anlades i slutet av 1700-talet och var för den tiden mycket påkostad. Ungefär hundra år senare påbörjades en omdaning av trädgårdsanläggningen och byggnader. Den engelska trädgårdsstilen, med mindre tuktad natur och slingrande grusgångar, användes som förebild. Även den nya herrgården som stod färdig 1920, bär inspiration från engelsk arkitektur.

Östgötaleden fortsätter förbi Fiskaretorpet genom vackra hagar med blandad terräng. Här får man en vacker utsikt över Bysjön från höjderna och får uppleva många olika vackra naturtyper.

Nästa gård leden passerar är Hyttgården och här fortsätter leden på vägar genom golfbanan och eklandskapet ända tillbaka in i Åtvidaberg och till Edbergafältet.

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Med buss/tåg:
Till Åtvidaberg går både tåg och buss från Linköping. Gå från Åtvidabergs resecentrum och gå förbi kyrkområdet och fotbollsplanområdet "Kopparvallen". Denna sträcka har ingen ledmarkering, så använd vanlig gatukarta. Från resecentrum till leden är det 2 km.

Därefter når du Bysjön där det offentliga badet ligger. Där kommer du till leden. Följ skyltarna och gå till vänster runt sjön.

Faciliteter

Restaurang
Café
Ängsmark
Badplats
Historisk plats