Evenemang

TingaTinga - färgstark konst från Tanzania

Gryt, Valdemarsvik
Tingatinga är en konstform skapad av den tanzaniske konstnären Edward Saidi Tingatinga i slutet av 1960-talet. När han började måla var det ffa djur- och bymotiv med cykellack på masonitskivor. Djurmotiven är det som överväger i Tingatingas konst, med enstaka eller flera djur. Tavlorna är berättelser om hur djuren hjälper varandra. Andra tavlor kan symbolisera specifika händelser. Många svenska barn kommer att känna igen motiven och figurerna på Tingatinga-målningarna från barnprogrammet TingaTinga-Sagor som återkommande har sänds i Barnkanalen under flera år.

Motiven från Edward Tingatinga lever vidare och omtolkas, samtidigt som nya motiv skapas av dagens konstnärer. Idag använder konstnärerna också sin konst i upplysningssyfte, det finns till exempel motiv om hiv och aids.
Målningarna som ställs ut är nya målningar av konstnärer från Tingatinga Arts Cooperative Socity (TACS) i Dar es Salaam. Edward Tingatingas dotter är tillsammans med andra konstnärer är representerade på utställningningarna.

Förutom målningar kommer också hantverk som tunikor och väskor att säljas.

Prisinformation

Fri entré