Evenemang

De skyddssökande

Östgötateatern, Norrköping   -  En del av: Östgötateatern

Den som inte intresserar sig för politiken låter sig styras av dårar.

Det var i Grekland som teatern föddes! Intimt sammankopplad med den atenska demokratins framväxt under 400-talet f.Kr. utvecklades en scenkonst vars uppgift var att lägga ett politiskt dilemma i knät på åskådarna.

Euripides, som bland annat skrev den berömda Medea, var den siste av de stora tragediförfattarna. I De skyddssökande ställs det demokratiska och militärt överlägsna Aten mot staden Thebe, som styrs av envåldshärskaren Kreon. Euripides är dock ingen fullfjädrad patriot, så inte bara Kreon blir ifrågasatt och inte bara Atens hjältar får uttrycka kloka tankar.

Följ det storpolitiska skeendet då Aten som antikens ”världspolis” ombeds att delta i konflikter som egentligen inte rör dem. Följ mödrarna som genom seklerna förlorat sina söner på ärans slagfält, och vars högsta önskan är att få begrava de skändade kropparna, men som helst av allt önskar att deras lott aldrig varit att föda barn till världen, när de ändå ska offras i kriget.

Frågeställningarna i De skyddssökande är förvånande aktuella än idag, i en värld där demokratin fortfarande utmanas av starka krafter och där krig är en alltför vardaglig företeelse på så många platser.

Boka

Prisinformation

Ordinarie: 100 kr
Ungdom (t.o.m. 25 år): 50 kr
Abonnent: 80 kr

Fakta

Välkommen att stanna kvar efter föreställningen:

Politisk debatt 16 oktober kl. 19.30
Med representanter från Norrköpings och Östergötlands politiska ungdomsförbund.

Antikens Grekland 23 oktober kl. 19.30
Föreläsning med professor Martin Kylhammar från Linköpings universitet.

Eftersnack med ensemblen
17, 18, 24, 25, 31 oktober och 1 november kl. 19.30