Evenemang

Kan samhällen ställa om för att möta de globala miljöutmaningarna?

Linköpings stadsbibliotek huvudbiblioteket, Linköping   -  En del av: Linköpings stadsbibliotek huvudbiblioteket

Björn-Ola Linnér är professor vid Linköpings universitet och leder universitetets forskning om internationell klimatpolitik ställer ovanstående fråga i sin föreläsning. Detta utifrån de stora svårigheterna med att nå Parisavtalet och säkra FN:s mål för hållbar utveckling.

Björn-Ola Linnér har länge varit en del av iversitetslivet. Fån början kommer han från Göteborg. Via studier i Lund flyttade han till Linköping i början av 1990-talet för att fortsätta sin akademiska bana.

Intresset för klimatfrågor föddes några år tidigare, mitten av 1980-talet när det pratades mycket om försurning och skogsdöd.

I samband med Newton-jubileet 1987 var det diskussioner i Lund kring tvärvetenskap och hur vi ska förstå miljöfrågorna. Det väckte hans intresse för tvärvetenskaplig miljöforskning. Då var det egentligen bara i Linköping som detta bedrevs, så det var naturligt att söka sig hit.

Internationella uppdrag:
Idag leder Björn-Ola Linnér universitetets forskning om internationell klimatpolitik och om hur klimatet samspelar med till exempel matförsörjning och energiförsörjning. Han har även haft flera internationella uppdrag genom åren. Som en del av Sveriges delegation till FN:s klimatpanel IPCC och som deltagare vid FN:s klimatförhandlingar har han gett råd till regeringar, men också till företag och organisationer.
– Vi vill underlätta för dem som inte är stater. Stater kan inte fixa Parisavtalet på egen hand, de måste ha med sig företag, medborgare, städer, regioner och organisationer, säger han.
 Målet med Parisavtalet från 2015 är att hålla den globala temperaturökningen långt under två grader, helst ska den stanna vid 1,5 grader.

 

Stifts- och landsbiblioteket, Bokhallen, kl 18:30 - 19:30.

Biljetter säljs utanför Östgötarummet från kl. 18:00 den 7/10

Enstaka föreäsningar: 50 kr.
Terminskort:  200  kr.
Ungdom under 18 år: 10 kr.

Arrangörer: Linköpings Föreläsningsförening i samarbete med
Linköpings stadsbibliotek. 

Mer från Linköpings stadsbibliotek huvudbiblioteket

Utbud

Prisinformation

Enstaka föreläsningar: 50 kr.
Terminskort: 200 kr.
Ungdom under 18 år: 10 kr.
Bijetter säljs utanför Östgötarummet från kl. 18:00 den 18/2.

 

Res med kollektivtrafiken