Karta

Digital pilgrimsled

Norrköping, Ödeshög

Allmänt:

Leden går i omväxlande terräng. Oftast är det lättvandrat på stig eller väg. Delen över Omberg är lite mer krävande med backar. Vill man ha en lättare vandring kan man välja landsväg den biten.

Märkningen är Östgötaleden fram till Omberg. Från Alvastra över Omberg till Heliga Hjärtats kloster är det omväxlande Klosterleden och Östgötaledens märkning. Efter Heliga hjärtats kloster är det Klosterledens märkning.

Busshållplatser finns i Ödeshög, Hästholmen, Alvastra, Borghamn, Rogslösa och Vadstena. Förutom i Ödeshög och Vadstena är det glest mellan turerna.

Normalt kan man dricka vatten i Vättern och rörligt vatten i skog. För säkerhets skull bör vattnet kokas. Kranvattten finns markerat på några intressepunkter.

Tänk på att ta väl hand om din kropp. Använd bra kläder med möjlighet att ta av och på, i öppen terräng är det ofta blåsigt. Glöm inte regnkläder. Hatt till skydd mot solen är skönt. Bra kängor, skor eller stövlar är ett måste. En vandringsstav är ett gammalt pilgrimsattribut som ger extra kraft åt vandringen och är skön att luta sig mot vid rast.

För en pilgrim är den inre vandringen lika viktig som den yttre. I intressepunkterna hittar du därför både vägval, information om intressant kultur och natur längs vägen men också förslag på andakter och böner. Använd gärna ord och böner när du tar rastar. Precis som kroppen mår bra av en slurk vatten och en näve russin kan själ och sinne behöva lite påfyllning. Mer om att vara pilgrim, allmänna böner, psalmförslag osv hittar du under fliken dokumant och länkar. Birgittas bön följer med längs hela vägen: Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

Pilgrimsvandringen blir bättre om du ger dig själv möjlighet att vara närvarande. Om du stänger av aviseringar för e-post, sms och sociala media kan du använda denna digitala hjälp i din smartphone längs vägen utan att störas av inkommande meddelande. 

Vill du dela dina upplevelser eller meddela problem kan du göra det på Pilgrim på väg till Vadstena

Pax et bonum!