Sevärdheter

Bjälbo Skänninge guideförening

Skänninge, Mjölby

Mycket handlar om medeltiden då Skänninge hade flera kyrkor och konvent och med ett av Sveriges två äldsta spetälskehospital. Även om enbart Vårfrukyrkan står kvar i sin helhet sedan medeltiden finns det ändå mycket att berätta och titta på, som påminner om denna speciella period i Skänninges historia och dess tillfälliga fall, som stavas Gustav Vasa.
Vi guidar i många av landsbygdens kyrkor, speciellt i Bjälbo där vi har hållit dramatiserade guidningar sedan många år. Nu finns även en dramatiserad familjeguidning, Elefantupploppet, om vad som hände på 1800-talet när en elefant visades upp i Skänninge rådhus och det blev kalabalik.
Vi guidar runt bland alla dessa sevärdheter och i kulturreservatet i Skänninge med sina anrika hus, men även Sandbergsgårdens kulturmärkta trädgård och Örtagården är väl värda ett besök.
På sommaren bjuder vi till fest i samband med medeltidsinspirerade Birger jarldagen och Adolf Fredrik Lindbladsdagen då åter 1800-talet hamnar i fokus.
I Mjölby guidar vi om Den forna kvarnbyn och om Biostaden Mjölby. Visste du att Mjölby har haft inte mindre än tre biografer?
Högbystenen lockar med sina hemlighetsfulla runor, liksom mytomspunna Lunds backe med sina stensättningar och Öjebro med sin välbevarade by.
Skänninge marken har också sin spännande och gammal historia, mitt i vimlet kommer där kanske att dyka upp en guide.

Prisinformation

Priset varierar beroende på typ av guidning.

Res med kollektivtrafiken

Turistbyrån ligger strax intill hållplatsen.

Fakta

Aktuella guidningar

Gå in på evenemangskalendern för aktuella guidningar, de flesta sker under sommaren.

Vill du beställa en guidning, kontakta Turistinformationen i Mjölby kommun, Stora Torget 2, 596 31 Skänninge, 0142-850 03, turistbyran@mjolby.se.

Vägbeskrivning

De flesta guidningarna utgår från Skänninge turistbyrå, men inte alla. En del börjar på platsen där guidningen ska hållas. För mer information se enskild guidning.