Paket/Erbjudande

Upplev hela Göta kanal från cykelsadeln från sjön Vänern – Havet (Väst – Öst) Start Töreboda

Töreboda

Prisexempel

11100 kr
Vuxen
Visa alla priser

Dag 1 Töreboda - Sjötorp - Töreboda (cykeltur 40 km)

Cykelsemestern utgår från Töreboda, perfekt då man kommer med tåg. Därifrån trampar man på de bilfria vägarna utmed Göta kanal förbi 19 slussar till Sjötorp vid Vänern. I Sjötorp serveras lunchen på Café Baltzar vid hamnbassängen. För att veta lite mera om hur kanalen byggdes ingår inträde till kanalmuséet som ligger vid Sjötorps hamn. När andan faller på vänder man cykelturen åter mot Töreboda. Ni bor på Pensionat Prästgårdens familjära hotell och middagen serveras på närbelägen restaurang.

Dag 2 Töreboda - Forsvik - Karlsborg (cykeltur 55 km)

Efter frukosten på Pensionat Prästgården går cykelsemestern vidare mot dagens mål, Karlsborg vid Vättern. Idag cyklar ni utmed Göta kanal förbi Lanthöjden och vidare till Tåtorp vid sjön Viken. I Tåtorp finns en av de två handmanövrerade slussarna längs Göta kanal, den andra finns i Borensberg i Östergötland. Cykelturen kommer att ta er ut på små slingrande vägar runt sjön Viken och vidare till Forsvik som är värt ett stopp. Cykla in till bruksorten Forsvik som anses vara Sveriges första industriort. Cykelpaketet tar er vidare mot Karlsborg som har varit Sveriges reservhuvudstad en gång i tiden. Här väntar en välbehövlig middag på Idas Brygga och en skön säng på Idas Skepparehus/Kanalhotellet. Tips! Får du en stund över innan middagen, rekommenderar vi en guidad tur på Karlsborgs fästning.

Dag 3 Karlsborg - Motala - Borensberg - Bergs slussar- Norsholm (Transport runt sjön Vättern + M/S Kung Sverker, cykeltur 66 km)

Idag är det biltransport runt sjön Vättern till Motala. Båten M/S Kung Sverker avgår från Motala hamn kl 10.30. Koppla av uppe på däck och avnjut lunchen som serveras ombord medan båten glider fram. Kl.12.30 anländer M/S Kung Sverker till Borensberg. I Borensberg kan ni passa på att se östgötadelens enda handdrivna sluss. Nu är det dags att sätta sig på sadeln och börja trampa längs den härliga dragvägen utmed Göta kanal. Under cykelturen till Berg passeras slussar och viadukter. Det är en mäktig känsla att stå och titta ner på bilarna som åker under kanalen. Turen går genom det omväxlande östgötska landskapet. Hänförande vyer och historiska berättelser följer er på turen. På vägen till Norsholm och innan ni cyklar runt sjön Roxen passerar ni Bergs slussar som är ett mäktigt skådespel. Slusstrappan i Berg består av 7 slussar och höjer och sänker båtarna inte mindre än 18 meter. Om ni inte vill cykla den kuperade vägen runt sjön Roxen så rekommenderar vi att ni bokar den lilla cykelbåten Roxen Snabben som tar er över sjön Roxen. Färden tar cirka 45 min. När ni kommer fram väntar middag och övernattning på Kapten Bille´s intill Göta kanal i Norsholm.

Dag 4 Norsholm - Söderköping (cykeltur 25 km)

Cykelsemestern fortsätter längs Göta kanal och runt sjön Asplången innan ni anländer till småstadsidyllen Söderköping. På vägen till Söderköping är det ganska kuperat i landskapet runt sjön Asplången. Det är mödan värt när man väl når Söderköping och kan strosa omkring på kullerstensgatorna i den medeltida staden. Njut av middag och boende på anrika hotell Söderköpings Brunn. 

Dag 5 Söderköping - Mem - Söderköping (cykeltur 12 km)

För att ha upplevt hela Göta kanal rekommenderar vi att man idag trampar resterande 6 km ut till Mem vid Slätbaken och tillbaka igen. Här mynnar kanalen ut i Östersjön. Cykelfärden går på bilfria vägar med kanalen som er närmsta granne med båtar som glider fram i 5 knop. Avsluta gärna turen i Söderköping med att åka en guidad tur med det lilla loket. Det var i Söderköping de spelade in filmerna om Madicken som Astrid Lindgren skrev om i sina böcker. Från Resecentrum går bussar/tåg tillbaka till Töreboda eller er hemort.

Boka

Prisinformation

Priser år 2021

Vuxen 11100 SEK

8-12 år:   9500 SEK

2-7 år:     2700 SEK

 

 

Res med kollektivtrafiken

Fakta

1 st Hotellövernattning på Pensionat Prästgården/del i dubbelrum
1 st Övernattning på Idas Skepparhus/Kanalhotellet/del i dubbelrum
1 st Övernattning på Kapten Bille´s (toalett & dusch i korridor)
1 st Hotellövernattning på Söderköpings Brunn/del i dubbelrum
2 st Lunch
2 st Lunchpaket
4 st Middagar (exkl. dryck)
4 st Frukosbuffé
1 st Inträde till Göta kanalmuseét
1 st Cykel 7-växlad med cykelkorg o hjälm (från 8 år).
1 st Karta
1 st Färdbeskrivning
1 st Båttur med M/S Kung Sverker
1 st Transport Karlsborg – Motala
Cykelservice gäller hyrda cyklar

Vägbeskrivning

Startpunkt Töreboda
Töreboda ligger där Göta kanal och Västra stambanan korsas. Vi har många dagliga tågstopp från Göteborg, Stockholm, Skövde, Jönköping och Örebro.

Med bil från E20 Mariestad är det bara ca 15 km till Töreboda. I Töreboda svänger ni vänster innan Brandstationen och följer Storgatan. Pensionat Prästgården är på er vänstra sida om ca. 400 m.