Sevärdheter

Stensö borgruin

Vikbolandet, Linköping

Hon, Sigrid Karlsdotter, var den vackraste brud han sett. I senaste modet var hon klädd, i siden från topp till tå och med pärlor insydda i klänningen. Han kände sig glad och förväntansfull där han stod i porten till Stensö borg. Här skulle de nu fira sitt bröllop och börja planera sin framtid tillsammans. Hon och han, för evigt sammanvigda tills döden skiljde dem åt. Det var juli månad 1359.

Maktens människor byggde denna borg, idag i ruiner. 

Du finner den på den norra sidan av Vikbolandet. Borgen är placerad på ett högt berg med en vidsträckt utsikt över Bråviken. Under tidig medeltid omgärdades berget av vatten och därmed låg stenbyggnaderna på en ö – Stensö. Idag möter besökaren en ruin bestående av ett välbevarat runt torn, en s k kastal, och flera murpartier som utgjort en ringmur samt resterna efter ytterligare ett torn åt norr. 

Ruinen hittar man genom att köra förbi Mauritsberg, utgå från Östra Husby och kör mot Mauritsberg. Skylt till borgen finns utmed vägen och en liten p-plats. Följ stigen genom skogen. Ta på bra promenadskor eller stövlar. 

Vägbeskrivning

Ruinen hittar man genom att köra förbi Mauritsberg på Vikbolandet, utgå från Östra Husby och kör mot Mauritsberg. Skylt till borgen finns utmed vägen samt en liten p-plats. Följ stigen genom skogen. Ta på bra promenadskor eller stövlar.