Sevärdheter

Luffarstenen vid Vagnsjön

Vagnsjön, Ödeshög

Mellan två klippblock vilar ett jättekast från istiden på knappt två meters höjd. På ena sidan växer ett stort träd som ser ut att stötta upp den enorma stenen. Mossan som växer över ytan ser ut som en satellitbild av okända kontinenter i ett hav av granit.

Hit kommer vandrare och vägarnas vagabonder, luffarna, för att tillfälligt övernatta under 1800-talet och tidigt 1900-tal då de passerar bygden. Här kan man sova undan vädrets makter och få lite värme en kylslagen natt. Stenen ligger utmed den gamla vägen mellan småländska Tranås och östgötska Trehörna, och här passerar många människor under historien, på väg mot kända och okända mål. En del stannar bara en natt, andra längre. I trakten är den känd som luffarstenen.

Har du varit här? Läs mer om luffarstenen och den kände luffaren Oskar Bruzell i på Kulturarv Östergötland, i serien Gömda och gömda platser.

Vägbeskrivning

Stenen ligger utmed den gamla vägen mellan småländska Tranås och östgötska Trehörna. Vid Vagnsjön finns en p-plats. Man når stenen genom ett par km promenad i skogen utmed sjön.