Sevärdheter

Gustav Adolfs källa

Ydre

På 1780-talet grundades en hälsobrunn på ägorna till Norrby säteri utanför Asby kyrkby i Ydre av friherre Gabriel Adolf Wrangel. Källan är som källorna vid Medevi mycket järnhaltig.  Källan ligger vid torpet Holken inte långt från Asby och kallas för Gustaf Adolfs källa. Den var i bruk till mitten av 1800-talet. Tidigare låg här även en brunnssalong med kammare där brunnsgästerna kunde umgås och bo. När brunnsrörelsen upphörde flyttades brunnssalongen till Norrby gård.

Idag är brunnen svåra att upptäcka inne i skogen men när verksamheten blomstrade gick stora landsvägen förbi brunnen och torpet. Ville man inte stanna länge räckte det kanske med en slurk när man ändå passerade förbi. En slags ”drive in” hälsobrunn kan man säja. På en karta från 1803 kallas källan för Adolfskällan och torpet för Adolfsskog.

Har du varit här? Fler gömda och glömda platser hittar du på http://www.visitostergotland.se/ostergotlands-gomda-glomda-platser/

Vägbeskrivning

Vid torpet Holken i närheten av Asby,
Med utgångspunkt från parkeringen vid Asbybacken finns det en vandringsspår på 2 km runt i skogen. Du kommer bland annat att passera en bäck, där det finns en grillplats, och Gustav Adolfs källa.