Se och göra

Borensberg, den lilla sjöstaden vid Göta kanal

Borensberg, Motala

Det finns många skäl att välja Borensberg. Somliga firar bröllop här och blir kvar. Andra kommer hit för att koppla av och bara njuta. Välkommen att smaka på den lilla sjöstaden vid Göta kanal!

I den centrala delen av Borensberg finns bland annat Borensbergs Gästgiveri och Göta Hotell. Borensberg är också känt för sin sluss som byggdes 1820 med en fallhöjd på 0,2 meter. Slussen Niklas Agust är en enkelsluss och den enda i Östergötland som manövreras med handkraft.

Väster om klaffbron och söder om kanalen ligger den gamla slussvaktarstugan byggd i sten på 1820-talet. Centralt ligger också Borensbergs gästhamn med plats för ett tjugotal båtar. I inloppet från sjön Boren finns en karaktäristisk fyr och pirarna som renoverades 1994.

Innan Göta kanals tillkomst hette Borensberg Husbyfjöl. Den första gången Husbyfjöl med säkerhet finns omnämnt i någon urkund är den 17 april 1307. Redan under medeltiden fanns det ett härbärge i Husbyfjöl. Under Karl XI:s tid drevs krogen av kronobefallningsmannen Jöns Erichsson som också lät uppföra nuvarande gästgiveri norr om Motala ström.

Vid den traditionella Husbyfjölsmarknaden i september varje år återuppstår det gamla namnet.

För dig som vill turista i Borensberg finns:

  • camping
  • vandrarhem
  • turistbyrå
  • gästgiveriet och hotellet
  • affärer och restauranger
  • evenemang och aktiviteter

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Borensberg ligger mittemellan Motala och Linköping i Motala kommun