Sevärdheter

Nygrenska kapellet

Valdemarsvik

Redan 1906 väcktes tanken att Valdemarsvik skulle ha en egen kyrkogård. Arkitekt Sigurd Lewerentz anlitades för att rita både kyrkogård och gravkapell. Förslaget påminner i hög grad om Lewerentz tidiga förslag till Skogskyrkogården i Stockholm, vilket dock aldrig blev utfört. Sigurd Lewerentz är en av våra, internationellt sett, mest kända arkitekter och har ritat ett flertal kyrkor och kyrkogårdar både på kontinenten och i Sverige. Kapellet invigdes den första söndagen i Advent 1917.

Kamrer Hugo Nygren, anställd vid Lundbergs läderfabrik, var en av de ivrigaste tillskyndarna till kyrkogården och kapellet. Han meddelade när gravkapellet stod färdigt att han ensam skulle svara för hela finansieringen! Kapellet ansluter sig väl till den omgivande naturen med sina berg och sluttningar. Omgivningen har också bidragit med byggnadsmaterialet: grovhuggen natursten. Taket är belagt med spån och högst upp på spiran är en stjärna placerad i smidesjärn.

Exteriören ansluter sig på ett nationalromantiskt sätt till gammal nordisk kyrkoarkitektur. Interiören präglas av den runda formen och de vitkalkade väggarna med naturstenarna väl skönjbara. De tolv ljusarmarna och takarmaturen är gjorda av koppar. Krucifixet i gips är målat i bronsfärg och är skänkt av Hugo Nygren.