Sevärdheter

Vätternakvariet

Motala

Välkommen till Vätternakvariet

 

Vi hälsar dig välkommen till utställningen 
"från regnskog till Vättern".

 

Vätternakvariet är det största och mest besökta insjöakvariet i länet. Det ligger i den gamla tullkammaren nära Motormuseet. Där finns totalt 15 akvarier. Det största är på 10000 liter. Ambitionen är att göra Vätternakvariet till Sveriges största insjöakvarium.

I sju av akvarierna simmar tropiska fiskar från Afrika, Asien och Sydamerika. Bland annat finns turkiska doktorsfiskar. Om du vill kan du få gratis manikyr av dem.

I de övriga åtta akvarierna hittar du kända och okända Vätternfiskar. Huvudsyftet med utställningen är att visa dessa fiskar.

Vättern

Vättern är Europas femte största sjö, i Sverige är det bara Vänern som är större. Vättern är en viktig sjö för människan. 240000 människor dricker Vätterns vatten varje dag.

Det är en djup och klar sjö. Det största djupet i sjön är 128 meter. Siktdjupet är upp till 17,5 meter.

Vättern är betydelsefull för djurlivet. Det förekommer 31 fiskarter i sjön. De flesta av dem finns i Vätternakvariet.

Fiskarna

I Vätternakvariet finns i stort sett alla fiskarter som förekommer i Vättern. Huvudattraktionen är den vackra vätternrödingen. I Vättern är den en kvarleva från istiden. Sjön har Sveriges största och värdefullaste bestånd av storröding.

Gäddan, vår egen ”krokodil, uppnår rekordvikter i sjön. Den största gäddan som har fångats vägde 19,3 kilo.

Abborren är relativt vanlig i Vättern. Den är en av akvariets attraktioner. Det märker du inte minst när fiskarna ska matas. Det kan skvätta ordentligt.

Det är gott om lake i Vättern.  Förr fiskades mycket lake från så kallade "lakabusar" - en torrdassliknande skapelse som försågs med medar .

Öringen ökar glädjande nog i Vättern. Anledningen är främst arbetet med att förbättra miljöförhållandena i bäckarna runt sjön.

En stor del av fångsten av sik från yrkesfisket går till rökning. Rökt vättersik är en delikatess.

Vättern har Sveriges sydligaste naturliga bestånd av harr. Arten minskar i sjön.  

I akvarierna finns också simpa, nors, björkna, braxen, sutare, sarv, snorgärs, storspigg, gös och ål.

Signalkräftan sattes ut i Vättern för första gången 1969. I dag finns täta bestånd i sjön, och fisket är omfattande.

Utställningen är öppen året runt alla dagar 10.00-18.00.

Tag med familjen, vänner och bekanta till ett intressant och lärorikt besök. Varför inte göra en heldagsutflykt till Motala hamn med besök på Vätternakvariet och Motormuseet och lunch på något av alla matställen.

Är ni en grupp på minst tio personer kan ni boka en guidad visning som ingår i entrén under ordinarie öppettid.  Det går även att boka kvällstid mot en avgift.

För bokning ring: 070-565 36 81.

 VÄLKOMNA TILL VÄTTERNAKVARIET