Sevärdheter

Ellen Keys Strand

Ödeshög

Ellen Key lät bygga huset Strand efter att ha beslutat sig för att inte återköpa sitt älskade barndomshem, Sundsholms säteri i Tjust.
Hon kom att älska Vättern och Östergyllen. Här rotade hon sig snabbt, fastän hon var nära sextio år när hon flyttade hit 1910.

Ellen Key hade då bakom sig många år av aktiv samhällsdebatt, framgångsrikt författarskap, resor och föreläsningsturnéer, både i Sverige och utomlands. Det var främst de utländska upplagorna av Ellen Keys skrifter som gav henne medel att bygga sitt drömhus vid Vätterns strand.

Strands miljö har troget bevarats och underhållits av den stiftelse som Ellen Key anförtrodde förvaltningen till innan hon gick bort 1926. Hon förordade att Strand skulle bli ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte själva hade medel att bekosta vila och rekreation.

Böckerna byggde huset.
Ellen Keys önskemål förverkligades och Strand tar än idag emot gäster under sommaren, i stiftelsens regi. Numera är dessa vuxenstuderande kvinnor som i den kultiverade miljön kan ägna sig åt studier och meditation, och njuta av det vackra läget och lugnet på Strand.

Telefonnummer för bokning av visning av Strand: 0144-330 30.

Mer information och bokning på www.ellenkey.se

Prisinformation

För aktuella entréavgifter, se Ellen Keys hemsida.