Sevärdheter

Museihuset i Ljung mellan Linköping och Motala

Vreta kloster, Linköping

MUSEIHUSET ligger idylliskt bara några meter från Göta kanal i Ljung, c:a 11 km från E4-avtaget 111 utanför Linköping i Östergötland. Museets innehåll är unikt för Skandinavien. Här finns högkvalitativ kulturhistoria inom fritidsbåtvärlden och leksaks- & modellvärlden. Här kan man botanisera bland tusentals unika föremål i huvudsak från förra sekelskiftet och fram till idag, föremål som inte finns samlat under samma tak på något annat museum i Norden. Detta är ett museum för hela familjen med leksaker som barnen känner igen och kan leka med, medan mamma och pappa tittar på nostalgiska leksaker och modeller och 100 års utveckling av den motordrivna nöjesbåten.

Veteranbåtar

I Museets största hall finns Skandinaviens största motorbåtmuseum med ett 30-tal båtar och c:a 90 marinmotorer från 1900 fram till omkring 1970. Här finns allt från den enklaste roddbåt till de lyxigaste fartåken som funnits i Sverige. På Museet finns bl.a.några båtar som tillhört kända svenska industrimän. Några av de tidigare plastbåtarna har också fått plats. Och alla har de en historia att berätta. Motornamn som Evinrude, Archimedes, Penta och Kermath väcker även de nostalgiska minnen.

Modell- & leksaksbilar

I leksakshallen kan man botanisera bland cirka 4.500 modell- och leksaksbilar i skala 1/40 – 1/50. Dessa är en del av en stor samling på över 10.000 bilar från 1914 och framåt, vilken gör samlingen till en av de största i Europa. Bilarna presenteras i olika teman i över 50 montrar

Vem minns inte namn som Dinky Toys, Märklin, Tekno, Corgi och kanske också den svenska Lemeco. Alla finns de här och många, många till även från exotiska länder.

Modell- & leksakståg

I leksakshallen finns också Skandinaviens, ev. Europas, största modelljärnvägsanläggning i spårvidd 0 (noll), dvs. i skala c.a 1/45, med ett 15-tal körbara tåg från 1910-1980-tal. Anläggningen är på c:a 40 kvm. och uppbyggd som man byggde en modelljärnväg på 1930-talet. I flera glasmontrar finns ytterligare gamla tåg uppställda. Totalt finns c:a 60 lok, 200 vagnar, rälsbussar och spårvagnar presenterade. Tågen kommer från klassiska tillverkare som Märklin, Bing, Hornby, HAG, Buco m. fl., m.fl.

Barnens nutidsleksaker

För alla barn finns utställningen "Barnens nutidsleksaker" med leksaker som dagens barn och unga föräldrar känner igen, presenterade i många golvnära montrar. Lego, Smurfar, Kinderägg och Mc Donalds-figurer fascinerar många. Flera lekhörnor för finns också för leksugna barn.

Barnbokens 150-åriga historia

Ny för i år är utställningen "Barnbokens 150-åriga historia" med c:a 500 barn- och ungdoms-böcker från 1860 fram till våra dagar. Böckerna är presenterade i kronologisk ordning med kortfattade författariformationer. Möt böckerna med Pippi, Pelle Svanslös, Biggles, Mumin-trollet, Svarta hingsten, Kulla-Gulla, Alfons Åberg m. fl., m. fl.

Prisinformation

Vuxna 80 SEK

Pensionärer och studerande 60 SEK

Barn 7 - 17 år 30 SEK

Familj (två vuxna två barn) 160 SEK

Vägbeskrivning

Avtag 111 från E4 utanför Linköping mot Motala. Kör c:a
11 km. Museihuset liggar väl synligt på höger hand.