Se och göra

Kolmårdens Djurpark

Kolmården, Norrköping

En familjepark

Kolmården är stort. Det finns mycket att göra förutom att promenera och titta på djuren. Delfinföreställning, rovfågelsvisning, Bamse teater, karuseller och spännande djurguidningar är några exempel.

Inne i djurparken finns flera restauranger. I lekparken Kulmården finns klätterställningar för barn i alla åldrar.

Många tillbringar gärna mer än en dag på Kolmården. Alldeles intill djurparken ligger Vildmarkshotellet, Sveriges kanske mest barnvänliga hotell med spa, barnbuffé, bio och lekrum.
På Safari Camp Kolmården kan man sova i afrikanska tält helt nära Safariparkens vilda djur.

  

Delfiner

En av de mest populära attraktionerna på Kolmården är delfinerna och nästan alla deltar i den delfinföreställning som visas flera gånger om dagen. Delfinföreställningen är i världsklass. Man kan också studera delfinerna genom stora undervattensfönster i Lagunen.

Kolmårdens delfiner är betydelsefulla ambassadörer för sina släktingar i det vilda. De ger kunskap som kommer till nytta i forskningen för att bland annat minska faror och hot bland världens delfiner. Kolmården erbjuder programmet Närkontakt Delfin, ett upplevelsepaket där deltagarna får lära sig mer om delfiner och deras livsmiljö samt komma dem riktigt nära. Syftet med Närkontakt Delfin är att sprida kunskap om delfinerna och öka förståelsen för deras utsatta situation. Det ska också vara en upplevelse för alla som har önskan att komma riktig nära delfiner.

Safari

Safari är en av Kolmårdens största satsningar någonsin, en unik attraktion som saknar motstycke bland världens alla djurparker. Med hjälp av ett liftsystem med särskilt anpassade vagnar ger färden genom Safariparken en nära, helt unik och mer miljöriktig upplevelse av djuren. 78 vagnar med digitala guidningar på flera språk tar besökarna genom den 2640 m långa banan som tar ca 26 minuter att åka. Här möter man savanndjur, björnar, lejon och mycket mer!

Bamses Värld

Bamse och hans vänner bjuder på spännande, rolig och interaktiv teater. Teatern har 350 sittplatser och det finns även gott om plats runt om läktaren, så att alla kan se det spännande äventyret. Under sommaren kommer teaterpjäsen att spelas flera gånger per dag. 

Här i Bamses Värld finns även ett antal härliga åkattraktioner som Skalmans bilar, Dunderhonungsburkarna, Viktoria skeppet, Godiståget, Skalmans Luftballonger och Bamses Flygande matta!


Tiger World


Tiger World invigdes 2007 och är en tematiserad, världsunik tigeranläggning där verkligheten möter fantasin. Den tematiserade miljön och omgivningen med butiker och restaurang ger besökaren en känsla av att vara i en annan del av världen med anor från en svunnen tid. I den här unika och tematiserade "walk through"-anläggningen får besökaren möta tigrar på ett pirrigt nära håll. Med Tiger World vill Kolmården sätta ett större fokus på tigrarnas utsatthet i världen. 


Rovfågel

En av Kolmårdens höjdpunkter är fågelshowen "Wings", en av våra mest populära föreställningar med friflygande rovfåglar som sveper i full fart över publiken. Det är en uppvisning som är unik i Sverige. Under rovfågelshowen bjuds du på ett fascinerande möte mellan människa och fågel. Kolmården kunniga djurskötare berättar om sina vänner fåglarna och du får veta massor om dessa akrobatiska och intressanta djur. Föreställningen har också ett syfte; att ge förståelse och acceptans för rovfåglar som ofta har varit missförstådda av människan.

Fågelvisningen sker varje dag hela sommaren.Engagerat stöd för djur över hela världen


Världen hotas av miljöförstöring och djurart efter djurart får läggas till de utrotningshotades lista. Djurparkerna spelar en allt större roll för att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden. Alla världens djurparker har tillsammans mer än 600 miljoner besökare varje år och utgör därmed ett av de största nätverken för naturvård i världen.


Kolmårdens djurengagemang når även långt utanför den egna parken. Djurparken ser som en del av sin uppgift att hjälpa till att bevara utrotningshotade djur. Kolmården deltar i många projekt och stöder bl a de hotade arterna tiger, gorilla, schimpans, varg och tumlare. Bland annat har Kolmårdens forskare varit med och tagit fram "skrämmare" som ska hindra att tumlare av misstag fastnar i fiskenät. Kolmårdens Insamlingsstiftelse tar emot gåvor från företag och privatpersoner till stöd för utrotningshotade djur.Sveriges mest spännande klassrum


Till Kolmårdens Djurpark kommer varje år ca 12.000 skolelever i alla åldrar. Populärast är lägerskolan som vänder sig till årskurs 3–7.


Kolmårdens Utbildningar är ett komplement till skola och universitet och vänder sig till alla, från förskoleklass till universitet samt även vuxengrupper. Kolmården erbjuder program med olika teman som med hjälp av zoolärare, djurvårdare, zoologer och veterinärer, förmedlar kunskap om djuren och deras livsmiljö under en till flera dagars studiebesök i djurparken. På köpet får man en oförglömlig upplevelse. Ett mål är att alla lämnar djurparken med beundran och respekt för djurriket. 

Utbildningsverksamheten på Kolmården startade 1995 och har sedan dess ökat från 2.100 besökare till ca 12.000 besökare.

Prisinformation

 

För aktuella priser se www.kolmarden.com

Res med kollektivtrafiken

Destination Kolmården ligger vid Sveriges östkust, cirka 15 mil söder om Stockholm. Närmaste större stad är Norrköping.

Vägbeskrivning

Kolmården ligger nära E4:an cirka 3 mil norr om Norrköping. Det är skyltat från avfarterna.