Se och göra

Vandringsförslag Torpön Sommen

Torpön i sommen, Ydre


Vandring i vacker skog med magnifik utsikt över Östergötlands näst största sjö. Den markerade ledenpå Torpön är knappt 30 km men det finns flera små grusvägar som kan utnyttjas för att göra vandringen så lång eller kort som du själv vill. Torpön ligger i sjön Sommen och kommer du
landvägen norrifrån tar linfärjan "Viktoria" över sundet till Torpön. Du kommer då till färjeläget där du kan äta, fika, äta glass, besöka naturrummet eller prova höghöjdsbanan.
Om du kommer från söder via Österbymo eller Tranås så är Torpön förbunden med fastlandet via en
bro. Vägen ut till norra udden följer varsamt naturen och är mycket vacker.

Övernatta kan du göra på Solviken vandrarhem och konferens
www.solviken.se

Fakta

Turens längd: 5 – 30 km
Svårighetsgrand: Lätt-medelsvå

Vägbeskrivning

Du hittar oss på Torpöns nordspets i sjön Sommen
Kommer du landvägen norrifrån tar du vår linfärja ”Viktoria” över sundet till Torpön.

I söder är Torpön förbunden med fastlandet via en bro. Vägen ut till oss på norra udden följer varsamt naturen och är mycket vacker.

Kommer du via båt kan du inte missa oss ... Torpön är den största ön i sjön Sommen.

Ön är 10 km lång och ca 4 km som bredast. Vi är ungefär 60 personer som bor här permanent, men sommartid flerdubblas antalet när alla fritidshus blir bebodda. Torpön har en storslagen natur. En vandringsled går runt hela ön, med många fina naturupplevelser. Leden är totalt ca 30 km, men det går bra att ansluta på flera ställen för kortare vandringar. På öns södra del, nära bron, finns ett naturreservat med en kolarplats som är restaurerad och används nästan varje höst. Där finns också ett vindskydd och en kolarkoja.

På öns norra del, vid färjeläget, har sedan 1992 tillskapats en turistanläggning som blivit ett centrum för hela Sommenbygden.