Sevärdheter

Stora Lund - naturreservat

Ödeshög

Tänk att vandra i den rika blomsterprakten på Stora Lunds stäppängar, medan Vätterns vågor kluckar mot klipphällarna och humlan surrar i axveronikans lila blomax. Stora Lunds naturreservat är en riktig pärla som bara måste upplevas!

Stora Lunds historia började redan för 600 miljoner år sedan! Då bildades den förkastning och gravsänka som kom att bli Vättern. Allt sedan dess har historien lämnat stora och små minnen som har stor betydelse för hur naturen ser ut i dag.

Eller vad sägs om ängsväxter som skulle kunna härstamma redan från järnålderns första ängsbruk. Eller forntida vattendjur från istiden – som fortfarande lever i Vättern!
Under större delen av 1900-talet har Stora Lund varit militärt övningsområde. Det kan tyckas märkligt, men även denna historiska epok har på ett ovanligt sätt bidragit till vissa biologiskt intressanta miljöer. Grova hagmarksträd som skadats av projektiler kan t.ex. bli fina mat- och boplatser för insekter och fåglar.

Vätterns klara vatten är en viktig del i Vätternstrandens myllrande växt- och djurliv. Här finns mycket goda förutsättningar för en lyckad fågelskådning eller lyckat fiske! Det klara vattnet lockar också många dykare att utforska Vätterns hemligheter.

Faciliteter

  • WC/Toalett
  • Vandringsled
  • Parkering