Karta

Östgötaleden i Ödeshög

Ödeshög

Östgötaleden i Ödeshög - Vacker natur där Vättern och Omberg är navet

Leden följer Vättern och erbjuder magnifik utsikt över sjön och magiskt vackra Omberg. Söderut från Ödeshög vandrar man genom skog och ängsmark till Trehörna på gränsen till Boxholm.

(Klicka på rubrikerna nedan för mer info och se etappen på digital karta. Samma info finns även om man klickar på etapperna på kartan på denna sida)

Omberg runt 26 km 
På Omberg kan du se bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. Det finns många leder att välja på, kortare eller längre.
Den orangemarkerade Östgötaleden går runt hela Omberg.
Om du startar vi Ellen Key strand så kan du gå en bit och få ta del av en konstutställning i hennes anda. Målet är vi Stocklycke hamn. (2 km enkel vandring)

Du kan göra en liten avstickare till  Alvastra Klosterruin sedan för dig leden vidare upp på Omberg. Sträckan avslutas på Omberg där du kan gå Östgötaleden runt Omberg. (Kartor finns på Sveaskogs hemsida.)

Glöm inte att besöka Hjässan på Omberg som är en av Östergötlands högsta punkter. Vindskydd finns strax söder om parkering vid Stora Lund, vid Stocklycke Hamn.

Omberg - Ödeshög 11 km  
Detta är en av de vackraste etapperna i Östergötland! Leden följer till stora delar Vättern och erbjuder magnifik utsikt över sjön och magiskt vackra Omberg. Sträckan är rik på historiska platser och naturvärden. En höjdpunkt är det slående vackra Stora Lunds naturreservat som leden passerar. I reservatet finns grillplatser och badmöjligheter. 

Etappen är bitvis lätt att vandra där den går på breda stigar och små vägar. Genom naturreservatet Stora Lund går leden över klippor och berghällar, där är vandringen mer krävande. Det kan även vara halt vid fuktig väderlek.

Ödeshög - Trehörna 24 km
Sträckan är kuperad och går igenom en mix av skogs- och kulturlandskap. Leden startar i Ödeshögs samhälle. Du passerar Sjögetorp där det finns ett ullspinneri. Visjön finns i närheten och där finns Urnatur som är en boendenaläggning med bl a trädhus. 
Sedan följer en relativt lång sträcka som tar dig via Trehörna in i Boxholms kommun Här är det en hel del av leden som går på grusväg. 
Sevärdheter längs sträckan är Mosseboborg, lämningar efter en fornborg, Pukaberget.


Fakta

  • Ved finns för det mesta vid vindskydd och rastplatser
  • Vattnet i sjöar och vattendrag måste kokas om du ska dricka
  • Ledens sträckor är märkta med orange ringar och vägvisningspilar

Vägbeskrivning

E4 söder och norrifrån. RV 50 via Vadstena

Faciliteter

  • Cykeluthyrning
  • Dykarskola/uthyrning
  • Gästhamn
  • Badstrand