Se och göra

Konferens på Nya Slottet Bjärka-Säby

Sturefors, Linköping   -  En del av: Nya Slottet i Bjärka-Säby

Nya Slottet i Bjärka-Säby byggdes i slutet av 1700-talet av arkitekten Fredrik Magnus Piper på uppdrag av Germund Ludvig Cederhielm. Under 1800-talet kunde man se celebriteter som HC Andersen och Jenny Lind vandra i den engelska parken.

År 1872 övertogs godset av konsul Oscar Ekman (1812-1907) som tillsammans med sin son Oscar utvecklade godset till ett mönsterjordbruk. Familjen Ekman uppförde skola, ålderdomshem, sjukstuga och arbetarbostäder i byn.

I början av 1980-talet donerade familjen Ekman Nya Slottet till Pingstkyrkan i Linköping, Sionförsamlingen, som genomförde en omfattande restaurering av slottet. I dag använder Sionförsamlingen slottet för sin verksamhet. Nya Slottet är även säte för den ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby samt tidskriften Pilgrim.

Under sommaren finns det i Nya Slottet ett slottscafé i samarbete med Östgötamat. Njut av lunchen i atriumgårdens skugga, ett bakverk i en barockmöbel eller en grillad korv och levande musik tillsammans med MC-knuttarna på tisdagar.

Från juni till augusti finns möjlighet till guidade visningar på söndagar klockan 16. Vid ett par tillfällen under sommaren arrangeras även dramatiserade visningar av slottet, dess spännande arkitektur och historia. En grupp kan boka guidningar även under andra tillfällen på året.

Mer från Nya Slottet i Bjärka-Säby

Utbud

Fakta

  • Nya Slottet finns två mil söder om Linköping.
  • Ramp samt handikapptoalett finns. Ej hiss.
  • Caféet erbjuder även laktos- och glutenfria bakverk.

Vägbeskrivning

Bjärka-Säby ligger två mil söder om Linköping, utmed Brokindsleden.