Sevärdheter

Risten-Lakviks järnväg

Björsäter, Åtvidaberg   -  En del av: Risten-Lakviks järnväg

Risten – Lakviks järnväg

 Vi visar hur de smalaste järnvägarna såg ut förr. RLJ är byggd med 600 mmspårvidd. Banorna av denna typ var föregångare till dagens lastbilar för att köra torv, malm, timmer, kalk, järnprodukter. Man anlade också små banor på byggarbetsplatser för interna transporter under byggtiden. Men spårvidden användes även för personförande järnvägar och i Sverige fanns det sju 600-mm banor med persontrafik. Vid RLJ finns många vagnar från dessa banor bevarade.

Rullande materiel

Ångloket A. Dahl är tillverkat av Jung i Tyskland 1925. Ångloket Lakvik är också tillverkat i Tyskland 1925 men av firman Maffei. Ännu ett ånglok är nu under renovering. Det är tillverkat av Ljunggrens Mekaniska Verkstad i Kristianstad 1919 och var demonterat och i mycket dåligt skick, man kan säga att det blir rekonstruerat när det är körklart.

Vid RLJ finns också ett tryckluftsdrivet lok som laddas med luft från en kompressor. Det är tillverkat av AB Atlas i Stockholm 1917 och är avsett för gruvor och industrier där man inte ville ha rökiga ånglok eller motoravgaser. Därutöver finns det vid RLJ ett 10-tal diesel-, bensin och ellok från olika bruk och industrier i Sverige.

RLJ har även två unika personvagnar från 1850-talets slut, Sveriges äldsta bevarade personvagnar. De byggdes för baroniet Adelswärd i Åtvidaberg, för jaktturer och inspektionsresor mellan kopparverket i Åtvidaberg och gruvorna i Bersbo.

Byggnader

Nuvarande Lakviks station flyttades av föreningen 1987 från Bersbo, där stationshuset skulle rivas för att ge plats för sanering av gruvavfall. Godsmagasinet, som används som verkstad och vagnhall, har stått i Åtvidaberg och flyttades 1997 till Lakvik per lastbil i två delar. Det höga trevåningshuset i gammal stil är en kombinerad verkstad, lok- och vagnuppställningshall och kommer på sikt att innehålla ett museum. Besökare får gå in i lokstall och vagnhallar och titta på lok och vagnar.

Aktiviteter

Besöket kan kompletteras med järnvägsresa samt picknick och bad nere vid Ristens station. Ännu fler upplevelser erbjuds genom lån av cykeldressiner för turer från stationen på banans norra del.

Café

Vid trafikdagarna finns alltid kaffe, hembakat bröd, frasiga våfflor, glass mm att köpa i den gammeldags inredda väntsalen.

Mer att läsa finns på www.rlj.se

Mer från Risten-Lakviks järnväg

Utbud

Prisinformation

Ingen avgift för besök på egen hand då trafik pågår.

Guidning vid andra tider: 300 kr per grupp

Res med kollektivtrafiken

Busslinje 538 Lakvik

Fakta

Järnvägen är anlagd på banvallen från en bana som lades ned 1964, Norsholm – Västervik – Hultsfreds järnväg, NVHJ, som också den var smalspårig men med891 mmspårvidd.

NVHJ:s föregångare Norsholm – Bersbo Järnväg byggdes redan 1878 för att bl a frakta träkol från skogarna i trakten till masugnarna i Finspång. Denna föregångare invigdes högtidligt 1880 av kung Oscar II.

RLJ började byggas här 1971 på den tomma banvallen och har nu en längd på cirka 2 km men arbeten pågår hela tiden med att förlänga sträckan, senast klart är spåret till stationen och badplatsen vid sjön Risten som invigdes 2012.

Vägbeskrivning

Från Norrköping:
Åk E4 söderut och ta avfart 115 (skylt mot Söderköping, Finspång, Linghem). Sväng vänster mot Linghem, fortsätt på väg 215 och kör 4,3 km. Omedelbart efter att ha passerat Gistad sväng vänster mot Björsäter. Efter 5 km sväng åter vänster mot Björsäter. Passera Björsäter och fortsätt mot Åtvidaberg. Efter 3 km sväng vänster in mot Lakvik

Från Linköping:
Åk väg 35 söderut mot Åtvidaberg, efter 6 km tag tredje avfarten i rondellen mot Björsäter. Passera Björsäter och fortsätt mot Åtvidaberg. Efter 3 km sväng vänster in mot Lakvik

Från Åtvidaberg
Åk väg 35 norrut mot Linköping. Efter 1,5 km Sväng höger in på Björsätersvägen, kör 6,9 km. Vid Bersbo håll till vänster, efter 5,6 km sväng höger in mot Lakvik

GPS-koordinater
RT90: X: 6464758, Y: 1512598
WGS84: Lat N 58° 18′ 21″ Lon E 16° 1′ 12″
(58.3060, 16.0201)

Faciliteter

  • Enklare servering
  • Uteservering
  • Café
  • Husdjur välkomna
  • Kiosk
  • Uteplats
  • WC/Toalett
  • Badstrand
  • Kaffe/Te