Äta

Brunneby Musteri, Gårdsbutik & Restaurang, Borensberg

Borensberg, Motala

Välkommen till Brunneby

Brunneby Musteri är ett litet familjeföretag med norra Europas bredaste sortiment av fina naturprodukter. I mer än 70 år har vi förädlat bär och frukt på Brunneby.

Musteriet ligger mycket vackert alldeles intill Göta Kanal i Östergötland.

Här mustar vi äpplen så det står härliga till om höstarna och om somrarna pressar vi bland annat jordgubbar, fläderblom, svarta vinbär och hallon. Den fina smaken beror på att vi så mycket som möjligt köper frukt och bär från hemmaträdgårdar och lokala odlare. Det blir godast så.

Välkommen till vår fina gårdsbutik och ta gärna en titt i den medeltida gårdskyrkan. I anslutning till gårdsbutiken finns Restaurang Bettina där du kan äta en god lunch, hålla konferans eller bara ta en kopp gott kaffe med hembakat. Här finns också en interiörbutik med många fina heminrednings- och presentartiklar. Läs mer om restaurangen på restaurangbettina.se.

Lite historia om musteriet

Året var 1941. Jordbrukaren Carl Gösta Kjellin hade fått nog av att se trädgårdens fina frukt gå till spillo. Han ville ta till vara på det som naturen gav. En liten press riggades upp i källaren i herrgården och här mustades de första äpplena på Brunneby. Intresset för att förädla frukt visade sig vara stort.

Snart började man musta äpplen från trädgårdar runtomkring. Allteftersom började man även att pressa svarta vinbär, jordgubbar, hallon, körsbär och rabarber. Av juicen producerades Brunnebys goda saft. En del av juicen såldes, bland annat till apoteken för att smaksätta mediciner.

Must för hela slanten

Musteriverksamheten ökade och 1970 arrenderade Carl Gösta ut sitt jordbruk för att på heltid ägna sig åt musteriet. 1979 tog syskonen Gunnar Kjellin och Eva Golbe över efter sin far och har sedan dess drivit musteriet tillsammans. Idag har musteriet 10 heltidsanställda och en omsättning på 40 miljoner per år.

Fakta

Läs mer om musteriet på www.brunnebymusteri.se

Vägbeskrivning

Kör av E4:an vid Linköping och ta avfarten mot Motala. Brunneby Musteri ligger längs väg 34, strax utanför Borensberg mellan Linköping och Motala. Det är välskyltat och syns från vägen. GPS-kordinater: 58.541476 nordlig bredd, 15.329332 östlig längd.