Äta

Starby Restaurang

Vadstena

Vårt förhållande till mat är en ren kärlekshistoria. Tillagningen är en känslomässig investering. Dofterna som förirrar sig ut från köket kan förföra den mest svårflörtade. Som i all sann kärlek bjuder vi på det finaste vi har.

För att vara lite mer saklig: Starbys kök kan enklast beskrivas som en crossover. Bland kastruller och kryddbuketter härskar en trio unga hungriga kockar, vars experimentlusta ständigt puttrar i grytorna.

Härproducerat och i möjligaste mån närodlat är kökets filosofi. Osten ystas i Brostorp eller Boxholm, kalvarna fostras i Ydre och den utsökta amandinepotatisen – "den enda som kan mäta sig med färskpotatis"- är uppväxt på slätten. Vättern kryllar av kräftor, så där är det lätt att få ihop tillräckliga kvantiteter. De fiskar och skaldjur som tarvar saltvatten simmar i Västerhavet.

Trion tvekar inte en sekund när de tillfrågas om grundfilosofin i deras kök: "Att laga den bästa maten och använda de bästa råvarorna."

Det är ärlig mat utan genvägar.

Killarna verkar på samma villkor och växeldrar- ingen är boss över någon annan. Det är ett av skälen att duktiga kockar dras till Starby. Menyerna bottnar i ett genuint samspel. Dels mellan sött och syrligt, krämigt och krispigt, varmt och kallt, lättsmält och al dente. Men framför allt mellan kockarna och deras brinnande passion för vällagad mat.

Härproducerat och i möjligaste mån närodlat- så lyder tumregeln.
Mat är en sinnlig upplevelse. Däri ligger nyckeln till Starbys kök.

Res med kollektivtrafiken

Närmaste hållplats är Vadstena Station som ligger cirka 5 minuters promenad från Starby Hotell.