Sevärdheter

Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

Stängt för dagen - Vadstena

En av Sveriges viktigaste historiska platser

Vadstena kloster byggdes som kungligt palats på 1200-talet och blev kloster på 1300-talet. Museet visar och berättar om klosterområdets byggnader, livet i palatset och klostret och Birgittas liv och gärning.

Klosterområdet i Vadstena bär många olika lager av historia. Varje tidsepok i sig skulle göra området unikt och tillsammans bildar de olika historiska lagren ett kulturarv som är ett av de absolut viktigaste i Sverige.

Museibyggnaden uppfördes av kung Valdemar (son till Birger jarl) som palats i mitten av 1200-talet. Det var den första profana tegelbyggnaden i Sverige och den byggdes i högsta kvalitet. Vadstenapalatset betraktas som norra Europas bäst bevarade högmedeltida palats och intar en rangplats i alla berättelser om svensk arkitektur.

I mitten av 1300-talet förvandlades palatset till kloster i enlighet med heliga Birgittas vision.
Klostret skiljer sig från andra kloster genom att klosterfolket skulle leva i klausur samtidigt som kyrkan skulle vara öppen och klostret fungera som grunden i en andlig väckelse. Till klostret strömmade pilgrimmer i tusental från hela Europa. Vadstena är det enda moderklostret som finns i norra Europa. Mycket få platser i världen har så stark koppling mellan andlig vision, ideologi och arkitektur.

Efter att klostret stängdes 1595 stod byggnaderna öde under några decennier. I mitten av 1600-talet inrättades ett krigsmanshus, d.v.s. ett hem för invalidiserade soldater från stormaktstidens krig. Vadstena är ett av de första permanenta krigsmanshusen. Under 1800-talet blev byggnaden fängelse under en kort period och sedan mentalsjukhus. Man byggde då vidare på hospitalet som grundades under senmedeltiden. Sjukhuset flyttade successivt ur byggnaderna under 1920-50-talet. På 1950-60-talen undersöktes och renoverades byggnaderna på Klosterområdet och fungerar idag som hotell, resturang och museum.

Museet är endast delvis tillgänglighetsanpassat.

www.klostermuseum.se

Prisinformation

Entré museet:
Vuxna 80 kr
Ungdom 8 till 17 år 40 kr
Barn 0 - 7 år gratis

Fri entré till butiken 

Grupper per grupp max 30 personer:

Guidning Museet 

1000:- + 60:-/person (vardag)

1200:- + 60:-/p (helg och kväll)

Guidning Museet och Klosterkyrkan

1600:- + 60:-/person (vardag)

1800:- + 60:-/p (helg och kväll)

Lokal för Vigsel eller dop

Från 1000:-

Andra guidningar eller lokalhyra etc. kontakta museet för offert

Vägbeskrivning

Museet är beläget i ett stort tegelhus som ligger parallellt med Klosterkyrkan.
Bil: Från Rv 50 följ skyltar mot Klosterområdet. Parkering vid Rödtornet eller längs Lastköpingsgatan.

Faciliteter

Konferensmöjligheter
Kreditkort accepteras
Mikrougn
Skötrum för spädbarn
WC/Toalett
Kaffe/Te