Sevärdheter

Östergötlands museum Linköping

Linköping

På Östergötlands museum i Linköping finns en mängd kulturskatter av olika slag. Utbudet av utställningar och aktiviteter är stort och alla är lika välkomna; små, stora, unga, gamla, killar, tjejer...

Viljans värld

Viljans värld är en upplevelsemiljö för barnfamiljer, i första hand tänkt för barn 3–10 år. Vätten Viljan är ett litet naturväsen som bor här, i en ek. I hennes värld finns ett rymdskepp där man kan göra tidsresor och en myrstack med en stenåldersbosättning inuti och utanpå myrstacken kan man åka rutschkana.

Här finns plats för bus och stoj, men också för att krypa undan för sagoläsning och mys. Det finns intressanta ting även för vuxna – bland annat forntida föremål – som kan gå på spännande upptäcktsfärder tillsammans med barn och barnbarn.

Österlandets skatter

I den här utställningen finns fantastiska föremål från Egypten, Kina, Japan och det forna Persien, tillsammans med berättelser om hur föremålen hamnat här, om dess historia och betydelse. Vi visar även en liten krokodilmumie, inlånad från Medelhavsmuseet i Stockholm.

Det handlar till exempel om egyptiernas syn på döden, om användningen av kannor och skålar i metall i det stora persiska riket, om Kinas porslinshistoria och om hur netsuke från Japan visar på ett kulturellt utbyte mellan människor och länder. 

Datorhistoria ocn samtidskonst

Digitala drömmar är vår datorhistoriska utställning som handlar om Internets framväxt, spelindustrin och datorn i konsten. Dessutom avlöser aktuella utställningar varandra, med varierande teman som samtidskonst, mode & design, fotografi och aktuella samhällsfrågor.

Konst och kultur

Konstavdelningen innehåller allt från internationell 1500-talskonst till svensk samtidskonst och i den kulturhistoriska utställningen finns skeletten från Bergsrondellen tillsammans med Oscar Nilssons fantastiska rekonstruktioner av de tre personer som låg begravda där.

Aktiviteter för alla

Östergötlands museum ligger i en fantastisk funkisbyggnad från 1939 i centrala Linköping. Här ordnas aktiviteter nästan varje dag i veckan. Allt från föreläsningar, visningar och barnvagnsvisningar till samtal om konst, nördcafér och barnkalas. Alla åldrar ska kunna hitta något i utbudet.

Kreativiteten får blomma

I museets skapande verkstad Rutan frodas kreativiteten. Här kan både vuxna och barn prova olika konstnärliga tekniker. Yoga i konstmiljö och öppen kroki finns också med i museets programverksamhet.

Butik med stort utbud

Museibutiken har ett brett sortiment och det finns alltid varor med anknytning till pågående utställningar. Hantverk från Östergötland, designföremål, annorlunda presenter, böcker och smycken är annat som finns till försäljning.

Kakfrossa hos Hagdahls Kök

Restaurangen Hagdahls Kök har namn efter läkaren och gastronomen Charles Emil Hagdahl. På vardagar serveras dagens lunch, här ingår även salladsbuffé, brön samt kaffe och kaka. Sommartid kan du sitta på takterrassen och se den fina utsikten över museiparken och domkyrkan.

Mer info på nätet

För mer information om programaktiviteter se museet hemsida www.ostergotlandsmuseum.se eller läs i evenemangskalendern Pågång i Östergötland www.pagang.info/

Prisinformation

Entréavgifter

Dagsbiljett 70:-

Årskort 140:-

Årskort familj 240:-

Fri entré för barn och unga upp till 18 år, samt studerande med Mecenatkort

Kreativ verkstad 50:-

Workshop 95:-

Särskild kostnad gäller för kurser, föreläsningar och vissa andra programpunkter.

Mer info i kalendariet på vår hemsida www.ostergotlandsmuseum.se

 

Sociala medier


Twitter