Boende

Villa Fridhem - Norrköping

Åby, Norrköping

Villa Fridhem - Norrköping

Villa Fridhem byggdes år 1909 som sommarresidens åt prins Carl och prinsessan Ingeborg.


Valet av denna plats kan bero på att prins Carl tillbringade många barndomssomrar här i trakten. Hans mor, drottning Sofia, hade nämligen blivit erbjuden att hyra lantstället Eriksberg, vid sjön Skiren, av ryttarmästaren och kammarherren Philip Trozelli. Prins Carl tyckte mycket om att vandra och rida i skog och mark och kanske var det på en av dessa ridturer som han hittade denna underbara plats där den trolska Kolmårdsskogen möter havet.

Namnet kom sig av att prins Carl, som var styrelseordförande i Röda Korset, ville att detta skulle vara en fredens boning och därför valde man namnet Villa Fridhem.

Som arkitekt anlitades Ferdinand Boberg som bland annat har ritat NK-huset och Valdemarsudde, där för övrigt prins Carls bror Eugen bodde. Bobergs avsikt med Villa Fridhem var att bygga en riktig svensk herrgård, men han frångick den symmetriska placeringen av fönstren, där även huvudingången och verandan är placerade vid sidan av husets mitt. Helt säkert var han starkt påverkad av familjens olika önskemål och prinsessan Ingeborg som var väldigt intresserad av arkitektur och inredning har sannolikt haft ett finger med i spelet.

Som förebild för huset fanns prinsessan Ingeborgs barndomshem Charlottenlund som ligger utanför Köpenhamn (se tavlan i blå salongen) och deras tidigare sommarställe Parkudden utanför Stockholm. Utifrån detta växte så Villa Fridhem fram med sina 30 rum.

I den stora hallen möts man av den enorma öppna spisen i grön Kolmårdsmarmor som än idag används mycket flitigt. På entréplan fanns också prinsfamiljens matsal, vilken numer är vår "Lilla matsal" och prins Carls arbetsrum som vi nu har som kontorsyta till receptionen.

Inne i den stora salongen hänger fortfarande tavlan som föreställer de tre prinsessorna Märtha, Astrid och Margareta. Denna tavla är en present till prins Carl och är målad 1934 av den danska konstnären Saltoft. Det speciella med denna målning är att på grund av att prinsessorna var bosatta i olika länder har konstnären åkt runt och målat av varje prinsessa var och en för sig. Detta medförde att tavlan tog nästan ett halvår att slutföra. Det är även sagt att vad som än händer med Villa Fridhem ska denna målning alltid hänga kvar här.

 

 

Mer från Villa Fridhem - Norrköping

Utbud

Res med kollektivtrafiken

Fakta

  • Medlem i Svenska Möten
  • Svanenmärkt hotell

Vägbeskrivning

Från E4 norr
Kör söderut på E4:an tills du ser skylten här nedan.
Sväng av motorvägen på avfart 126. Efter några hundra meter ser du en skylt till höger ”Villa Fridhem 7”.
Sväng höger vid skylten och följ den vägen tills du ser nästa skylt ”Villa Fridhem 3”. Håll till höger och fortsätt rakt fram tills du ser en vit skylt på vänster sida av vägen som det står Villa Fridhem Konferenshotell på. Ta till höger över järnvägsspåret och kör uppför backen.
Välkommen till Villa Fridhem!

Från E4 söder
Kör norrut på E4:an tills du ser skylten här nedan.
Sväng av motorvägen på avfart 125 mot Getå. Kör 3-4 km längs Bråviken tills du ser en vit skylt på höger sida av vägen där det står ”Villa Fridhem Konferenshotell”. Sväng vänster över järnvägsspåren och kör uppför backen.

Faciliteter

Bar
Rökfria rum
Internet
TV
Pool
Bastu
Konferensmöjligheter
Kreditkort accepteras
Lekrum för barn
Restaurang med fullständiga rättigheter
Tillgänglighetsanpassad
Frukostservering
Året runt öppet
Barnmeny
Parkering
Gratis WiFi
Hjärtstartare