Sevärdheter

S:ta Maria kyrka

Finspång

 Kyrka med unika medeltidsmålningar

Följ med på en spännande guidning i S:ta Maria kyrka som grundlades under senare hälften av 1100-talet. Denna kyrka är mest känd för sina mycket omfattande medeltida tak- och väggmålningar i original. De tillhör de mest unika medeltidsmålningarna i norra Europa. Målningarna har aldrig varit överkalkade och inte heller restaurerade.

Målningarna är intressanta berättelser och fungerar som en biblisk bilderbok. De här vackra medeltida målningarna är i original, har aldrig varit överkalkade och inte heller restaurerade.

Det finns ingen annan kyrka i Sverige, som i så stor rikedom bevarat målningar av detta slag. Vem som har varit mästare och konstnär var helt bortglömt under, i varje fall, de tre sistförflutna seklerna. I den kyrkliga konstens historia kallas han helt enkelt ?Risingemästaren?.

På kyrkans sydsida finns den ursprungliga ingången till kyrkan, dörren bär årtalet 1490. Alldeles ner till vänster om dörren ligger en sten, som är ganska märklig. Kanske har vi här att göra med en hednisk offersten.

Kyrkan ligger mellan Risinge och Doverstorp i utkanten av Finspång. Tag av från v 51 mot Risinge och fortsätt cirka7 km.