Hoppa till textinnehållet

Hasti Radpour

Jag har träffat Hasti vid flera tillfällen och facineras varje gång av hennes glädje, utstrålning och kreativitet.
När jag hör henne berätta om hur hon växte upp i Iran och hur hon har blivit den hon är idag och varför hon skapar det hon gör, så funderar jag hur vårt land och vår kultur uppfattas av andra kulturer och med det ser jag hennes konst med nya nyfikna ögon.

Freedom

 

När jag pratar med Hasti ber jag henne berätta något som är helt utanför konsten för varje gång vi träffas så är det ju bara kring den allt cirkulerar. Hon berättar då att hennes dröm var en gång att få bli balettdansös. Hade hon inte valt att satsa på konstnärskapet så hade hon satsat helhjärtat på dansen. Intresset finns kvar där och hon berättar att hon dansat balett i ca 6 år. Hon skrattar till och säger att jag kan nämna hennes stora kattintresse. Hon ÄLSKAR katter och har två stycken. Katter är väldigt viktiga i hennes liv.

Hasti föddes i augusti 1981 i Iran där hon utbildade sig på Teherans Konstakademi i drygt 7 år. I Iran var det svårt att få uttrycka sig öppet med de bilder som hon ville skapa och det var en av orsakerna till hon bestämde sig för att lämna Iran. Hon berättar om att växa upp i ett land med mycket gamla traditioner och den kultur och som har format hennes konstnärliga utveckling och hon berättar om att här i Sverige använder hon sig mycket av de mönster och motiv hon minns från Persien blandat med svenska material, mönster och traditioner.

Hasti kom hit till Sverige 2007 och då fortsatte hon att utbilda sig inom det konstnärliga området och läste slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet. Idag har hon sin ateljé i ALKAs konstnärsföening där hon fortsätter att arbeta och utvecklas.

Hasti har ganska frekvent ställt ut både i separatutställningar och samlingsutställningar.

2010 fick Hasti Östsams kulturprojektbidrag för att i sitt konstnärskap och sitt utställningsarbete beskriva erfarenheter och sin roll som ung konstnär vad gäller mångfaldfrågor och genusproblematik.
2011 fick hon även pengar från Kulturbryggan för att genom sina handtryckta bilder berätta om kvinnor och deras liv i Shahnameh.
Nu senast 2012 har Hasti också fått Olga Nilsson stipendie som hon använder till en serie målningar i storformat.

 

//Ulrika Cederberg